Natuur in de Buurt
zaterdag25aug2018

Terugblik op de ‘CultuurPuurNatuur Beleefroute’ 2018 te Simpelveld

zondag 3 juni

Deze beleefroute werd georganiseerd door drie samenwerkende organisaties: de IVN Regio Maas&Mergelland, de Stichting Culturele Evenementen Simpelveld-Bocholtz, Puur Weijers&Weijers. Mogelijk gemaakt met financiële steun van de gemeente Simpelveld, de Provincie Limburg, Stichting Fonds voor Sociale Instellingen en plaatselijke sponsoren.

Het was een evenement waarbij bezoekers laagdrempelig, educatief en gratis in contact konden komen met diverse aspecten die duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord leven, natuur en cultuur te bieden hebben. Het evenement werd uitgevoerd in de vorm van een 2 kilometer lange rondwandeling langs de Eyserbeek. Er was een variabel aanbod aan activiteiten voor jong en oud, zoals uitvoerende kunstenaars, dans, muziek, theater, biologische streekproducten, imkers, heemkunde, oude ambachten, IKL workshop zeisen, afval RD4, mergelworkshop, Schone Maas, IVN natuurbeleving- en educatie. Ook waren er rondleidingen door de gemoderniseerde rioolzuiveringsinstallatie, door de monumentale Oude Watermolen en was er open dag bij de nieuwe brandweerkazerne.

Dank zij de inzet van 27 IVN vrijwilligers van de afdelingen Heuvelland, Ubach over Worms, Vijlen-Vaals, Maastricht en Valkenburg kon IVN zich presenteren met een groot aanbod:     

beekdiertjes scheppen in de Eyserbeek en het diploma behalen ‘onderzoeker beekdiertjes’, workshop bijen, solitaire bijen, insecten, zaadbommen maken, bij-vriendelijke planten, memory van kruidengeuren, bellen blazen, compostbak met bodemdiertjes en het diploma ‘bodembeestjesonderzoeker’ behalen, landschapstekeningen maken, mossen en korstmossen, grote en kleine takkenhutten bouwen, bomen aan- en uitkleden, watermuziek, flower-power-tattoos, schilderkunstwerkjes maken van Maasgrind, modderverven, workshop vogels en het diploma ‘vogelaar’ behalen, blote voetenpad. 

De dag was een groot succes. Het was een prachtige zomerse dag. Er was veel publiek waaronder veel ouders met schoolgaande kinderen. Omdat er aan de start van de beleefroute stempelkaartjes aan de kinderen uitgereikt werden, waarmee men aan het einde van de dag kleine prijzen kon winnen, zochten kinderen en ouders speciaal naar dié IVN-doe-activiteiten die een stempeltje opleverden. Voor veel kinderen duurde de dag véél te kort... Vanuit het publiek kwam steeds dezelfde vraag: wanneer doen jullie dit weer....??? 

De IVN’ers mochten enorm veel positieve reacties en complimentjes ontvangen.  En dat was welverdiend, want het was hard werken die dag! We kijken er met z’n allen met veel voldoening op terug.

Foto's:

beleefroute 10

beleefroute 9

beleefroute 8

beleefroute 7

beleefroute 6

beleefroute 5

beleefroute 4

beleefroute 3

beleefroute 2


beleefroute 1