Verslag wandeling Kleine Gelderse Waard op 7 augustus 2022 Vogels

Verslag wandeling Kleine Gelderse Waard op 7 augustus 2022

De Oude IJsselstreek 18 augustus 2022

Bij het dorpshuis in Aerdt verzamelen zich zo’n 50 mensen voor een wandeling door de Kleine Gelderse Waard. Het is zonnig maar niet te warm weer.
In vier groepen vertrekken we richting het pontje voor de oversteek. Al bij het eerste uitzichtpunt zien we een groep van meer dan 40 lepelaars in de verte foerageren. Eef vertelt over de werkzaamheden van de vrijwilligersgroep. Hoe ze de paden onderhouden en de uitzichtpunten vrij houden van begroeiing zodat de wandelaars op het klompenpad het gebied in kunnen kijken.

afd-de oude-ijsselstreek

Doordat in de Rijnstrangen middels stuwen het water wordt vastgehouden blijven ook de plassen en poelen in de Kleine Gelderse Waard langer op peil. Bovendien blijven de lagergelegen stukken land vochtiger en staan die nog vol bloeiende kattenstaart en munt.

In de lucht zwermt het van de oeverzwaluwen en sommige vliegen nog de nestgangen in en uit die ze gemaakt hebben in de steile rand van een stuk dat niet afgegraven is. In de zijkanten onderin zijn ingangen van vossen- en dassenholen te zien. Bovenop de dassenburcht staan de daar ingezaaide wilde planten in bloei en gonst het van de hommels en bijen.

We vertellen over de vele verschillende soorten wilde bijen en wespen en hun levenswijze. We vinden gaatjes waar graaf- en zandbijen nesten hebben in het zand en ook in de kleiwanden die nog overeind staan.

Uitkijkend over een van de grote plassen zien we visdiefjes en zwarte sternen vliegen. De visdiefjes hebben op de aangebrachte nestvlotten dit jaar 25 jongen grootgebracht. Een mooi succes na alle moeite die de vrijwilligersgroep hiervoor gedaan heeft. Inmiddels staan er ook nestkorven voor wilde eenden en is de groep bezig met nestvoorzieningen voor de bergeenden. Van die laatste zagen we tijdens de voorwandeling vijf juvenielen op een eilandje staan.

Op het oude sluisje kruisen de groepen elkaar. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over het gebied en een van de deelnemers merkt op dat hij het gevoel heeft in het buitenland te zijn, ver van alle menselijke activiteit en drukte.
Heel in de verte zit een grote vogel in een kale boom en even denken we dat het een zeearend is. Een uitvergrote foto helpt ons snel uit de droom; het is een in elkaar gedoken blauwe reiger!

We lopen in stilte verder door een groene laagte waar het gonst van de bijen en volop het getjirp van sprinkhanen opklinkt. Daar vindt Eef een uitwerpsel van een vos. Later blijkt dat een van de andere groepen de vos ook daadwerkelijk heeft gezien.

Vlak bij de Rijnstrangen staat een grote groep kaardenbollen van waar uit kleurrijke putters zich laten zien en horen. We vervolgen de tocht langs een rij prachtige, oude, kromgetrokken wilgen. Ook deze worden door de vrijwilligersgroep bijgehouden. De afgezaagde takken worden versnipperd en dit wordt gebruikt om de paden mee te bestrooien die daardoor altijd goed begaanbaar blijven.

Inmiddels zijn we al bijna drie uur onderweg en wandelen we gemoedelijk keuvelend terug naar de griendwerkershut die dienst doet als werk-, schuil- en gereedschapsopslagplaats. De hut is getekend en gebouwd door de vrijwilligers en gefinancierd door Stichting Twickel die bovendien het hout uit eigen bestanden heeft geleverd.
Na een kort oponthoud daar lopen we weer in ganzenmars terug naar het pontje voor de oversteek naar Aerdt.

afd-de oude-ijsselstreek

De diverse groepen hebben zo’n 22 verschillende vogelsoorten waargenomen en naast de verschillende boomsoorten rond de 25 soorten wilde planten. Het aantal insecten- en vlindersoorten is niet geteld. Ook zagen we in het water niet nader gedefinieerde visjes opspringen. En als kers op de taart een vos! Maar de kampioenen van die ochtend waren toch de lepelaars die oogverblindend wit in een strakblauwe hemel rondvlogen.

Carin Holtslag

Foto’s: Jeroen Hoveling en Fred van de Heuvel

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina