Verslag vogelexcursie in de Kruisberg Vogels

Verslag vogelexcursie in de Kruisberg

De Oude IJsselstreek 21 maart 2022

Verslag van de Vogelexcursie op de Kruisberg vanaf kasteel De Kelder op 20 maart 2022.

De slagboom van de parkeerplaats gaat na overleg met de eigenaar nu nog voor ons open; normaal is die nu alleen nog maar toegankelijk voor eigen gasten. Volgend jaar moeten we verderop aan de 2e Loolaan afspreken.

Er zijn 20 deelnemers voor deze excursie. De 4 leen-kijkers van de VWG vinden weer gretig aftrek.
We gaan dus op zoek naar de boomklever (de wietverkoper in het bos) en gaan nog veel meer leuks aantreffen. De start is om 07.00 uur. Het is droog en de zon doet goede pogingen.

We splitsen op in 2 groepen: de helft gaat mee met gids Frans Witjes en gids in opleiding Gert-Jan Hoornenborg, de andere helft met gidsen Frank van Hagen en Marjon van Drongelen (dit verslag is van 2e groep met aanvulling van 1e groep).

Tijdens een vogelexcursie proberen we zo stil mogelijk te zijn en te luisteren. We staan geregeld stil. Bij de eerste stop worden we al in de luren gelegd door een spreeuw die een buizerd imiteert. We zien daar ook de middelste bonte specht, best bijzonder. Ook geregeld grote bonte specht. Op de schoorsteen van De Kelder zit een witte kwikstaart.

Bij de volgende stop hebben we de boomklever al, en ook de boomkruiper. Ezelsbruggetjes: de kruiper is bruin, de klever heeft kleur. De kruiper kan alleen omhoog en de klever kleeft zo goed dat hij ook naar beneden kan. We oefenen ook goed met de verschillende geluiden.
We horen daar ook de tjiftjaf, maar het lukt ons niet hem te zien te krijgen.

IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep

We staan nog geregeld stil om te luisteren en te kijken. De deelnemers hebben de vinkenslag nu ook wel te pakken. We zien en horen nog veel meer: kool- en pimpelmees, winterkoning, roodborst, gaai, kraai, houtduif, holenduif, etc. Frank hoort een keer de goudvink, maar die zien we niet. Voor de goudhaan lijkt het ook te winderig te zijn.

We komen min of meer gelijk weer terug op de parkeerplaats. Groep 1 heeft naast alle hierboven genoemde vogels een aantal zingende koperwieken gezien/gehoord. Verder 4 spechtensoorten: kleine en grote bonte, zwarte en groene specht, onder verschillende omstandigheden gezien en / of gehoord. En nog een paartje staartmezen goed kunnen bekijken.

We sluiten de excursie af. Het was weer leuk. Op naar de koffie thuis! En tot een volgende keer!

De eerstvolgende is De Slangenburg op 10 april.

Gidsen: Frans Witjes, Gert-Jan Hoornenborg, Frank van Hagen en Marjon van Drongelen
Verslag + foto: Marjon van Drongelen

Ontdek meer over

Deel deze pagina