Wehlse Broeklanden Landschap

Verslag van een midzomerwandeling door de Wehlse Broeklanden

De Oude IJsselstreek 26 juni 2022

IVN-gidsen Wim en Stef hebben samen met twintig deelnemers vanaf het startpunt, de carpoolplaats aan de Weemstraat in Wehl, een stevige doorstapwandeling gemaakt van 12 km door de Wehlse Broeklanden. De naam van de Wehlse Broeklanden verwijst naar het vroegere broeklandschap.

IVN De Oude IJsselstreek

De lage natte en vruchtbare gebieden werden gebruikt als grasland – op de hogere plekken zijn er woningen en akkers.

Dit is allemaal nog goed terug te zien in het landschap.

De omstandigheden zijn perfect. Droog, een lekkere wandeltemperatuur van 21 graden én een gemotiveerde en leuke groep zorgen voor een heerlijke tocht. Soms over onverharde paden, dan weer over verharde (kronkel)wegen. Onderweg wordt op verschillende plekken een stukje uitleg gegeven over de historie van het gebied of wordt stil gestaan bij mooie plantensoorten en/of diersoorten.

IVN De Oude IJsselstreek

Erg opvallend is dat wij bijna direct vanaf onze parkeerplaats door een gebiedje komen bij het nieuwe bedrijventerrein dat helemaal onderhanden is genomen. Veel zandafgravingen zorgen daar voor hoge zandbulten met nieuwe waterplasjes. Op die hoge zandbulten zien wij al groepjes oeverzwaluwen.

Op en bij de nieuwe waterplasjes zitten scholeksters, casarca’s (ook wel roestganzen genoemd) en kleine plevieren. Veel verschillende soorten planten, zoals teunisbloem, klaproos, kamille en zwarte toorts hebben onmiddellijk gebruik gemaakt van deze nieuwe tijdelijke omstandigheden en dat geeft een heel bijzondere aanblik.

IVN De Oude IJsselstreek

Verderop lopen we langs de oude Wehlse Beek. Dit was vroeger een oude scheidingslijn tussen Doetinchem en Wehl en vormde ook de grens tussen het Duitse Pruisen en Nederland.

Vervolgens komen wij in het natuurgebied “t Knapperslag’, (3,7 hectare groot), voorheen agrarisch gebied en nu een nieuw natuurgebied. Leuk dat we daar een torenvalkkast zien die bezet is. Ook de vleermuizenkelder met oeverzwaluwwand is een mooi voorbeeld van natuurontwikkeling. Verderop komen wij bij de Greephorst. Een heel leuk natuurspeelpark, met een wadi met een waterpomp, knuppelpad en moestuintjes. Kortom een leuk gebiedje waar je met kinderen heel wat kunt ontdekken.

IVN De Oude IJsselstreek

Onze rustpauze genieten wij bij ‘Pitch en Putt’ in Doetinchem en na een half uurtje bijtanken hebben vervolgen wij onze weg over allerlei smalle wegen en paden die horen bij dit landschap.
Langs deze wegen staan veel mooie linden en essen

Om ongeveer 13.00 uur zijn wij weer terug bij het startpunt. Misschien wat moe, maar zeker voldaan. De reacties zijn erg positief. Ook mensen uit Wehl en directe omgeving zijn blij verrast dat deze wandeling nog zoveel niet ontdekte plekjes en interessante weetjes heeft opgeleverd. En dat is natuurlijk ook voor ons, als gids, een opsteker. Natuurbeleving staat bij ons ook altijd hoog in het vaandel. Wij hebben tijdens deze vier uur durende wandeltocht veel meer gezien en met elkaar gedeeld – te veel om in dit verslag allemaal op te noemen. Nieuwsgierig geworden? Ga dan een volgende keer mee met een IVN- excursie!

Verslag: Wim van den Brink en Stef Veldkamp
Foto’s: Stef Veldkamp

Ontdek meer over

Deel deze pagina