Publicaties

Hier vind je een aantal publicaties die door vrijwilligers van IVN afdeling Almere zijn gemaakt. De inhoud kan hier en daar wat gedateerd zijn maar het geeft een mooi beeld wat betrokken vrijwilligers allemaal kunnen maken. De publicatie opent als pdf in een nieuw scherm door op de vetgedrukte link te drukken.

               

1) Het boek IVN Bomentuin Almere is gereed gekomen in juni 2005 en beschrijft in 64 bladzijden alle bomen en struiken die in maart 2004 zijn aangeplant in de IVN Bomentuin op stadslandgoed de Kemphaan.

IVN Bomentuin boek

**************************

2) In het boekje ‘Bomen rond de IVN Bostuin’ worden 20 bomen beschreven die in de directe nabijheid van de IVN Bostuin staan. Hier op deze plek is men in de jaren ‘70 van de vorige eeuw gestart met het inplanten van de eerste Almeerse bomen. In de directe nabijheid van de Bostuin staan mooie – en voor Almere al oude – karakteristieke bomen. In een rondwandeling kunnen die bekeken worden. Uitgave juli 2012.

Bomen rond de IVN Bostuin

**************************

3) In het boekje Bomen van het Natuur-Ontdekpad worden 20 bomen beschreven die rond het Natuur-Ontdekpad staan. Het Natuur-Ontdekpad is aangelegd door de vrijwilligers van IVN afdeling Almere. Je wandelt in het oudste bos van Almere. Langs het Natuur-Ontdekpad staan mooie – en voor Almere al oude – karakteristieke bomen. In een rondwandeling kunnen die bekeken worden. Uitgave augustus 2013.

Bomen van het Natuur-Ontdekpad

**************************

4) De wandelroute in het boekje ‘Bomen Weerwaterplein-Den Uylpark’ loopt vanaf het stadscentrum naar het oudste stadspark van Almere, het dr. J.M. den Uylpark en weer terug. In dit deel van de stad is men in de jaren ‘80 van de vorige eeuw gestart met het inplanten van de eerste bomen in Almere Stad. Langs de route staan mooie – en voor Almere Stad al oude – karakteristieke bomen. In een rondwandeling van 3 kilometer kunnen die bekeken worden. Uitgave augustus 2014.

Bomenroute Weerwaterplein – Den Uylpark

**************************

5) Het Vroege Vogelpad is een geheel herziene uitgave van de eerder in 1997 door het IVN uitgegeven wandeling ‘Vroege Vogelpad’. Deze heruitgave is een gezamenlijk initiatief van IVN afdeling Almere en Stichting Stad & Natuur Almere in het kader van de Dag van het Park 2010 en het 50-jarig bestaan van IVN in Nederland. Uitgave 2010.

Vroege Vogelpad

**************************

6) Even de stad uit en een frisse neus halen, dat kan in het Vroege Vogelbos, waar het IVN Almere een Natuur beleef route voor (groot) ouders en kinderen heeft uitgezet. De route meandert door het bos en voert je langs mooie plekjes en biedt ruimte de natuur te beleven en tegelijkertijd te bewegen op een natuurlijke manier. Samenstelling Alice Bakker, Uitgave 2013.

Natuurontdekpad boekje

**************************

7) De folder ‘Op pad in het Oostvaardersbos’ is het resultaat van de eindopdracht voor de IVN natuurgidsencursus 2009 van vier Almeerse cursisten. De folder en de route nodigt uit om na een bezoek aan het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders te ontdekken wat de Oostvaardersplassen, en het daarnaast gelegen Oostvaardersbos te bieden hebben. Uitgave 2010.

Op pad in het Oostvaardersbos

**************************

8) Deze wandelroute voert je door het Beatrixpark. Dit boekje is tot stand gekomen in het kader van de eindopdracht van de Natuurgidsenkursus IVN Almere 2001 – 2002. Uitgave 2002.

Beatrixparkwandeling

**************************

9) De Beversporenkaart is gemaakt door twee cursisten als eindopdracht van een natuurgidsenopleiding. Uitgave 2014.

Speurkaart Beversporen

**************************

10) De bospoel in het Vroege Vogelbos is in 2011 opnieuw ingericht; De poel is vergroot, plaatselijk verdiept en opnieuw vormgegeven. De oeverrand is afgeplagd, er zijn een aantal slenken gegraven het bos in, zodat het omliggende achterland op een natuurlijke manier aansluit bij de poel. Deze folder beschrijft het hoe en waarom. Uitgave 2011.

De bospoel in het Vroege Vogelbos

**************************

11) Deze ‘3 Bomen en Kunst fietsroutes in Almere Haven, Stad en Buiten’ leiden door de groenblauwe buitenruimte van Almere. Het legt de nadruk op markante bomen en op kunstobjecten die in de open ruimte staan. Twee IVN-ers hebben deze natuur fietsroutes samengesteld, routes die nadrukkelijk ook de openbare kunst aandoen. Uitgave juni 2009.

3 Bomen en Kunst Fietsroutes

*************************

12) De brochure Orchideeën in Almere is een gezamenlijk initiatief van de projectgroep Rode Lijst Almere en IVN afd. Almere. De veelkleurige brochure beschrijft 8 in Almere voorkomende orchideeënsoorten. Uitgave 2007.

Brochure Orchideeën in Almere

*************************

 

Oproep: heb jij zelf nog brochures of publicaties die hier niet genoemd staan maar die hier wel opgenomen mogen worden, meldt dit dan bij webmaster.almere@ivn.nl