Beatrixlinde – originele boom

Koningin Beatrix plant een linde, officieel de eerste boom van het naar haar genoemde park. Dat is op 27 november 1981. Er komt een mooi hekwerkje om de boom te staan. Anderhalf jaar later blijkt de koninklijke boom in de luilaknacht op 80 centimeter te zijn doorgezaagd. De stronk werd door de groendienst verwijderd en afgevoerd naar de stort. En er werd meteen een nieuwe linde geplant tussen het hekwerkje.

De stronk is door IVN-er van het eerste uur, Rinus Hofs teruggevonden op de stortplaats en hij plantte in juni 1983 de restanten van de koningslinde in de tuin van zijn broer in Marknesse. Tien jaar later in maart 1993 is de boom weer terug gekomen naar Almere en heeft gedurende 6 jaar aan het Deventerpad gestaan. Op 20 februari 1999 is de boom teruggekeerd naar het Beatrixpark en daar staat hij nu aan de kop van de Beatrixboulevard.

Met de aanleg van het park is begonnen in 1978, ruim voordat de eerste inwoners Almere-Stad zouden betrekken. Het grondwerk voor het park is in de jaren 1978 – 1980 uitgevoerd, de daadwerkelijke inplant vond plaats van 1980 tot 1984. De officiële eerste boom – een koningslinde – is geplant door Koningin Beatrix in november 1981.

In de jaren 1999 – 2002 heeft er een grootschalige herinrichting plaatsgevonden en heeft het park zijn huidige inrichting gekregen.

Standplaats: Beatrixpark aan de Beatrixboulevard

tekst en foto’s: Herbert Koster