Paardekastanje bankje

De IVN Bostuin is een bankje rijker. Het “Drutense Boldershof Paardekastanje-bankje”. Een bank met een verhaal.

In 2018 was een grote oude kastanjeboom uit 1870 aangetast door zwammen, waardoor het hout makkelijk af kon breken en een gevaar werd voor de omgeving. Het was de oudste boom op het terrein van het monumentale Boldershof, de voormalig gehandicapten instelling in de Maas en Waalse plaats Druten.

Jos Bregman van Nature Acces International, een in Almere woonachtige kunstenaar met hart voor hout, heeft een missie: ‘ik houd van de bomen die we kennen, de straat- en parkbomen om ons heen. Ik heb de wens dat juist deze potentiële versnipperslachtoffers in onze houtbehoeftes gaan voorzien’. En dus ‘oogste’ hij het hout van deze paardenkastanje. Van deze paardenkastanje maakte hij o.a. dit bankje.

Herbert Koster, de initiator in 2010 en coördinator van de IVN Bostuin, las het verhaal van de oorsprong van het bankje en aangezien Herbert is opgegroeid in het Land van Maas en Waal wist hij dat de bank een mooie plek zou krijgen in de IVN Bostuin. Het bankje staat daarom sinds mei 2023 in de Bostuin.
het bankje onder de pruimenboom met uitzicht op de rozentuin
Links Jos en rechts Herbert
In 2018 werd het hout geoogst.
In het begin stond het bankje op het grote grasveld, niet veel later is het verplaatst naar de rozentuin

 

Terug naar IVN Bostuin