Historie IVN Bostuin

Vroege Vogelbos
De locatie waar nu de Bostuin is gelegen is een plek met geschiedenis; in de jaren ’70 stond hier één van de allereerste gebouwen van Almere, dat werd gebruikt als werkschuur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. De plek waar nu de tuin is was destijds naar verluid het bomendepot. Hier op deze plek is men in de jaren ’70 van de vorige eeuw gestart met het inplanten van de eerste Almeerse bomen. Men begon met de aanleg van een bos dat dan ook de naam Beginbos kreeg. Later is een deel van het Beginbos hernoemd in Vroege Vogelbos omdat begin jaren ’90 vanaf deze locatie tv-opnamen plaatsvonden van Vara’s Vroege Vogels.

de oude werkschuur

Het Eksternest
In de jaren ’80 en ’90 was in het gebouw naast de Bostuin, het gemeentelijke Natuur- en Milieueducatie centrum het Eksternest gevestigd. Tegenwoordig is de locatie een kleinschalige groene ontmoetingsplek aan de rand van Almere Haven. U vindt hier thans het theehuis Het Eksternest en de zaalverhuur van Triade, een picknickweide, een kleine speeltuin, diverse wandelpaden in het bos, een tweetal poelen en de unieke schaapskooi van Stad & Natuur Almere.

de oude (hermitage)tuin

Bostuin
Eind 2010 is het idee ontstaan voor de tuin. In januari 2011 is IVN Almere gestart met de aanleg en onderhoud van de tuin naast het Eksternest, voortaan Bostuin genoemd. In maart 2011, tijdens NL Doet, was de eerste openbare werkdag. 40 Vrijwilligers, waaronder de PvdA afdeling Almere, hebben de fruitbomen en een deel van de rozen in de Bostuin ingeplant op die dag. In de loop van het jaar werd een eerste aanzet gemaakt tot de inrichting van de rest van de tuin. Dat resulteerde in een zee van bloemen in de zomer.

de verwaarloosde tuin, december 2010

 

de IVN Bostuin, juli 2016

terug naar IVN Bostuin