Vleugelnoot

In het Nationaal Verzetsmonument ‘Bos der Onverzettelijken’ in Almere staan een aantal mooie bomen. Midden in het herdenkingsveld staan drie grote, breed uitgroeiende Kaukasische Vleugelnoten. De drie bomen zijn afkomstig van de Leemwierde in Almere Haven waar ze begin jaren ‘80 van de vorige eeuw zijn geplant. Dit is er een van. Ze zijn hier in 1993 herplant.

Het is een zeer karakteristieke boom met een lage, zeer lange tak die ondersteuning nodig heeft van een houten stellage. Het voetpad loopt onder de lage tak door, bukken is dus het devies.
Op 30 augustus 1991 werd het initiatief tot aanleg van het “Bos der Onverzettelijken” gelanceerd door de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. Het Nationaal Verzetsmonument ‘Bos der Onverzettelijken’ wil de boodschap uitdragen, dat voor vrijheid, democratie en mensenrechten altijd moet worden gestreden en spoort daartoe de jongere generaties aan tot strijdbare waakzaamheid. Het Bos is rijk aan verschillende soorten bomen en struiken en wordt doorkruist door paden en lanen.
Locatie: Herdenkingsveld in het ‘Bos der Onverzettelijken’

 

tekst en foto’s: Herbert Koster