
Bloemen, kruiden en groenbemesters
Kruiden zijn smaakmakers voor in je thee en in de keuken. Als ze in bloei staan trekken ze vaak veel bestuivers, zoals (wilde) bijen en hommels, die je verder in de moestuin kunnen helpen. Of ze bieden nectar aan andere nuttige helpers in de tuin zoals zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen. Hun sterke geur zorgt ervoor dat plaagdieren in verwarring raken en jouw groenteplanten voorbijvliegen. Bloemen geven kleur en ook zij zorgen voor meer dierenleven in de tuin. Groenbemesters hebben niet alleen jou en de insecten iets te bieden, maar zorgen er na afsterven voor dat de bodem gevoed wordt.
Je vindt op deze pagina kweektips voor:
Kweektips bloemen
Cosmea
Deze van oorsprong Mexicaanse plant is een van de gemakkelijkste planten voor je tuin. Hij groeit gemakkelijk uit zaad, zowel in de tuin als in bakken.
Dropplant
De dropplant is een langbloeiende vaste plant met aren van blauwe lipbloemen. Hij lijkt wel een beetje op munt en komt oorspronkelijk uit de prairies in Amerika en is hier in de vorige eeuw gekomen als keukenkruid.
Juffertje in het groen
Het juffertje is een eenjarig plantje met blauwe bloemetjes in een kantwerk van groen. De Engelsen noemen haar ‘love in a mist’. Het is een gemakkelijk en veelzijdig plantje.
Kweektips voor juffertje in het groen
Klaproos
Klaprooszaad kan tientallen jaren in de grond zitten, en ontkiemt dan zodra de bodem omgewoeld wordt en het aan de oppervlakte komt.
Korenbloem
De korenbloem is een van de bekendste akkerkruiden. De oorsprong van de korenbloem is waarschijnlijk het midden oosten.
Zonnebloem
Voor veel mensen is de zonnebloem het symbool voor de zomer. De plant komt uit Midden-Amerika, waar de indianen haar als voedselplant gebruikten, net als maïs en pompoenen.
Kweektips groenbemesters
Boekweit
Hoewel boekweit geen graan is wordt het zaad al eeuwen vermalen tot meel. Gemengd met tarwemeel wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van boekweitpannenkoeken.
Incarnaatklaver
Afkomstig uit het mediterrane gebied. Deze plant werd vroeger gekweekt als paardenvoer. De laatste decennia is de plant in opkomst als groenbemester, omdat de plant veel stikstof in de bodem brengt.
Kweektips voor incarnaatklaver
Phacelia
Phacelia wordt ook wel bijenbrood genoemd. Dat geeft al aan hoe gek bijen en hommels op de mooie blauwe bloemen van deze plant zijn.
Kweektips kruiden
Bieslook
Bieslook is een van de bekendste keukenkruiden. De groene sprieten zijn in het voorjaar op z’n best en smaken fijngesneden fris ui-achtig. De paarse bloemetjes trekken veel bijen aan.
Dille
Dille is een bekend eenjarig kruid, met een kruidige, anijsachtige frisse smaak, die goed past bij visgerechten en komkommer. Zowel het blad, als de bloemen en de zaden zijn eetbaar.
Kamille
Kamille wordt al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid. De plant bevat stoffen die desinfecterend en kalmerend werken en ontstekingen remmen.
Koriander
Koriander is een bekend kruid uit de Mediterrane- en Aziatische keuken. Het wordt ook wel eens Chinese peterselie genoemd. Het wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt.
Peterselie
Peterselie kennen we als alleskunner in de keuken. Heerlijk door soepen, sauzen en als garnering over een verse salade.
Salie
Salie is een kruid met een Mediterraans aroma. De blaadjes kunnen vers of gedroogd worden gebruikt in de keuken, maar ook in massage- of badolie.
Wilde marjolein
De wilde marjolein is een vaste plant van 40-50 cm hoog, die ook wel oregano wordt genoemd. Hij komt in onze streken ook in het wild voor en is een beschermde soort.