Bloemen, kruiden en groenbemesters Tuin en moestuin

Bloemen, kruiden en groenbemesters

Kruiden zijn smaakmakers voor in je thee en in de keuken. Als ze in bloei staan trekken ze vaak veel bestuivers, zoals (wilde) bijen en hommels, die je verder in de moestuin kunnen helpen.  Of ze bieden nectar aan andere nuttige helpers in de tuin zoals zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen. Hun sterke geur zorgt ervoor dat plaagdieren in verwarring raken en jouw groenteplanten voorbijvliegen. Bloemen geven kleur en ook zij zorgen voor meer dierenleven in de tuin. Groenbemesters hebben niet alleen jou en de insecten iets te bieden, maar zorgen er na afsterven voor dat de bodem gevoed wordt.

Je vindt op deze pagina kweektips voor:

Bloemen

Groenbemesters

Kruiden

Kweektips bloemen

Cosmea

Deze van oorsprong Mexicaanse plant is een van de gemakkelijkste planten voor je tuin. Hij groeit gemakkelijk uit zaad, zowel in de tuin als in bakken.

Kweektips voor cosmea

bloemen

Dropplant

De dropplant is een langbloeiende vaste plant met aren van blauwe lipbloemen. Hij lijkt wel een beetje op munt en komt oorspronkelijk uit de prairies in Amerika en is hier in de vorige eeuw gekomen als keukenkruid.

Kweektips voor dropplant

bloemen

Juffertje in het groen

Het juffertje is een eenjarig plantje met blauwe bloemetjes in een kantwerk van groen. De Engelsen noemen haar ‘love in a mist’. Het is een gemakkelijk en veelzijdig plantje.

Kweektips voor juffertje in het groen

bloemen

Klaproos

Klaprooszaad kan tientallen jaren in de grond zitten, en ontkiemt dan zodra de bodem omgewoeld wordt en het aan de oppervlakte komt.

Kweektips voor klaproos

bloemen

Korenbloem

De korenbloem is een van de bekendste akkerkruiden. De oorsprong van de korenbloem is waarschijnlijk het midden oosten.

Kweektips voor korenbloem

bloemen

Zonnebloem

Voor veel mensen is de zonnebloem het symbool voor de zomer. De plant komt uit Midden-Amerika, waar de indianen haar als voedselplant gebruikten, net als maïs en pompoenen.

Kweektips voor zonnebloem

bloemen

Kweektips groenbemesters

Boekweit

Hoewel boekweit geen graan is wordt het zaad al eeuwen vermalen tot meel. Gemengd met tarwemeel wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van boekweitpannenkoeken.

Kweektips voor boekweit

boekweit

Incarnaatklaver

Afkomstig uit het mediterrane gebied. Deze plant werd vroeger gekweekt als paardenvoer. De laatste decennia is de plant in opkomst als groenbemester, omdat de plant veel stikstof in de bodem brengt.

Kweektips voor incarnaatklaver

incarnaatklaver

Phacelia

Phacelia wordt ook wel bijenbrood genoemd. Dat geeft al aan hoe gek bijen en hommels op de mooie blauwe bloemen van deze plant zijn.

Kweektips voor phacelia

phacelia

Kweektips kruiden

Bieslook

Bieslook is een van de bekendste keukenkruiden. De groene sprieten zijn in het voorjaar op z’n best en smaken fijngesneden fris ui-achtig. De paarse bloemetjes trekken veel bijen aan.

Kweektips voor bieslook

bieslook

Dille

Dille is een bekend eenjarig kruid, met een kruidige, anijsachtige frisse smaak, die goed past bij visgerechten en komkommer. Zowel het blad, als de bloemen en de zaden zijn eetbaar.

Kweektips voor dille

dille

Kamille

Kamille wordt al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid. De plant bevat stoffen die desinfecterend en kalmerend werken en ontstekingen remmen.

Kweektips voor kamille

kamille

Koriander

Koriander is een bekend kruid uit de Mediterrane- en Aziatische keuken. Het wordt ook wel eens Chinese peterselie genoemd. Het wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt.

Kweektips voor koriander

Koriander

Peterselie

Peterselie kennen we als alleskunner in de keuken. Heerlijk door soepen, sauzen en als garnering over een verse salade.

Kweektips voor peterselie

peterselie

Salie

Salie is een kruid met een Mediterraans aroma. De blaadjes kunnen vers of gedroogd worden gebruikt in de keuken, maar ook in massage- of badolie.

Kweektips voor salie

salie

Wilde marjolein

De wilde marjolein is een vaste plant van 40-50 cm hoog, die ook wel oregano wordt genoemd. Hij komt in onze streken ook in het wild voor en is een beschermde soort.

Kweektips voor wilde marjolein

wilde marjolein

Ontdek meer over

Deel deze pagina