Kweektips cosmea Tuin en moestuin

Kweektips cosmea

Deze van oorsprong Mexicaanse plant is een van de gemakkelijkste planten voor je tuin. Cosmea groeit gemakkelijk uit zaad, zowel in de tuin als in bakken. De plant  geeft maandenlang kleur aan je tuin, is te gebruiken als snijbloem en levert insecten voeding in de vorm van stuifmeel en nectar.

Zaaien

Voorzaaien in maart tot en met april. Buiten zaaien kan ook, maar start hier pas mee in de tweede helft van mei.

Kiemen

Het zaadje ontkiemt binnen twee weken bij kamertemperatuur.

Verpotten

Je kunt de zaailingen verpotten zodra ze hanteerbaar zijn. Let wel op, als Mexicaanse plant kan de cosmea pas naar buiten zodra nachtvorst uitgesloten is.

Standplaats

De cosmea houdt van een goed doorlatende bodem. Laat de plant dus niet te lang met haar voeten in het water staan. Zorg voor een plekje in de zon en een goed bemeste bodem. Cosmea kan best groot worden, maar dit is afhankelijk van de soort. Kijk dus op het zaadzakje hoe ver de plantjes uit elkaar moeten komen te staan.

Verzorging

Verwijder regelmatig ongewenste plantjes. Als je liever een wat bredere plant wilt, haal dan vrij vroeg de top uit de plant. De cosmea gaat dan vertakken en wordt breder. Geef water als de grond te droog is. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemetjes. Dat laatste zorgt ervoor dat de plant knoppen blijft maken en dus doorgaat met bloeien. Hoe hoog de plant wordt is afhankelijk van de groeiomstandigheden. Als je de cosmea op een voedselrijke bodem laat groeien in een warme natte zomer worden ze heel hoog, bij slechte omstandigheden om en nabij  een halve meter.

Bloei

Cosmea bloeit in de maanden juli, augustus en september, en soms zelfs tot aan de vorst. Het zijn goede snijbloemen. Ook het ragfijne groen is decoratief in de vaas. En, heel verrassend, je kunt de cosmea bloemen ook eten. Proef maar eens zo’n vrolijk gekleurd blaadje!

cosmea

Extra informatie

  • Als de cosmea niet bloeit kan dat komen omdat hij te weinig zon krijgt, het te koud of te nat is, er te veel mest in de grond zit, of omdat het gebruikte zaad te oud is. Bewaar cosmea-zaad dus niet te lang.
  • De bloemen lokken bijen, hommels en andere insecten omdat ze veel nectar en stuifmeel produceren.

 

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.
Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina