Kweektips kamille Tuin en moestuin

Kweektips kamille

Vroeger hing men gedroogde kamille bij de deur om heksen te weren. Maar kamille wordt voornamelijk al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid. De plant bevat stoffen die desinfecterend en kalmerend werken en ontstekingen remmen. Om die reden wordt kamillethee aanbevolen bij keelpijn en hoesten en bij maag en darmproblemen.

Zaaien

Voorzaaien is eigenlijk niet nodig. Buiten zaaien kan al in het vroege voorjaar, maart/ april. Het zaad hoeft nauwelijks te worden afgedekt.

Kiemen

Kamille begint binnen 2 a 3 weken te kiemen bij temperaturen vanaf 15 graden.

Verpotten

Kamille kan eventueel in een pot worden gekweekt, op een zonnig plekje. Geef regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te nat blijft. Je kunt de kamille plantjes het beste zo’n 30 cm van elkaar vandaan planten.

Standplaats

Een plekje in de zon is voldoende voor dit makkelijke plantje. Kamille is een pioniersplant: Ze voelt zich thuis op verstoorde, open gronden.

Verzorging

Haal in het begin regelmatig ongewenste planten weg, zodat de kamille zich goed kan ontwikkelen en zorg in droge periodes voor wat water. Houd er rekening mee dat, hoewel kamille eenjarig is, en de winter dus niet overleeft, het plantje voldoende zaadjes achterlaat om jaren later nog tevoorschijn te komen in je tuin.

Oogst

De plant bloeit van eind mei tot in september. Als je graag kamille wilt neerzetten als droogbloem, moet je de bloemetjes vroeg in het seizoen oogsten. Het liefst op een zonnige middag. Pluk alleen de stengels met de bloemetjes die helemaal open zijn en met de blaadjes die in een hoek van 90º staan. Niet degene die naar beneden hangen. Zorg ook dat de steeltjes niet te lang zijn. Droog de bloemetjes op een gaasdoek op een plekje uit de volle zon.

kamille

Extra informatie

  • Kamille trekt insecten aan, met name allerlei soorten bijen en gaasvliegen.
  • Er wordt gezegd dat men vroeger het haar blondeerde met een aftreksel van kamille, daarvoor gebruikte men een soort thee van kamille met de wortel van rabarber.
  • In de middeleeuwen werd kamille wel op paden en bij zitbanken geplant, omdat de geur heilzaam zou zijn voor andere planten. Die typische geur wordt veroorzaakt door etherische oliën, die ook nu nog worden gebruikt in de cosmetische industrie.
  • Van de gedroogde bloemetjes kun je een thee zetten waaraan al eeuwen een heilzame werking wordt toegeschreven. Kijk maar eens op het internet. Maar hij is natuurlijk ook gewoon lekker.
  • Kamille komt ook veel in het wild voor, vooral op braakliggende terreinen. Bij het oogsten in het wild zijn er twee dingen waar je op moet letten: 1 er zijn een aantal planten met bloemetjes die erg op kamille lijken, maar die niet dezelfde werking hebben, en 2. Op sommige plekken waar kamille groeit kan deze vervuild zijn door uitstoot van verkeer of zware bouwmachines.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor moestuinzaden.

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina