Kweektips wilde marjolein Tuin en moestuin

Kweektips wilde marjolein

De wilde marjolein is een vaste plant van 40 tot 50 cm hoog, die ook wel oregano wordt genoemd. Hij komt in onze streken ook in het wild voor en is een beschermde soort. Hij is vooral bekend als kruid in de mediterrane keuken. Men gebruikt daarvoor de blaadjes.

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf maart, direct buiten zaaien vanaf half april.

Kiemen

Wilde Marjolein kiemt binnen 1 á 2 weken bij temperaturen vanaf 15 graden.

Verpotten

Temperatuurschommelingen en kou tussen eind april en mei kunnen er voor zorgen dat veel zaailingen slecht groeien en doodgaan. Te vroeg zaaien is dus niet zo gunstig. Uitplanten doe je het beste na half mei op 20 cm afstand van elkaar. Als je in een pot wilt kweken is een pot van 25 tot 30 cm groot genoeg om een mooie marjolein-plant uit te laten groeien.

Standplaats

Wilde marjolein houdt van een warme vochtige en zonnige plek en van een kalkrijke bodem met wat compost. Hoewel de lucht vochtig moet zijn moet de bodem net niet te nat zijn.

Verzorging

Wilde marjolein is een vaste plant. In de winter zal ze haar blaadjes verliezen. In het voorjaar kan de plant ver teruggesnoeid worden en gaat dan opnieuw weer groeien. Als de plant het naar haar zin heeft kan ze zich door de enigszins verhoute uitlopers sterk vermeerderen.

Oogst

Je kunt heel de zomer de blaadjes (en ook de bloemetjes) plukken als keukenkruid. Voor gebruik in de winter kun je de blaadjes drogen op een doek, op een zonnige dag.

wilde marjolein

Extra informatie

  • Bijen en hommels en andere insecten zijn verzot op de nectar in de bloemen van de wilde marjolein.
  • Wist je dat vogels dol zijn op de zaden van de wilde marjolein? Hang of leg uitgebloeide, verdroogde bloemstengels met zaadknoppen eraan daarom daar neer waar de vogels in je tuin vaak komen.
  • In het antieke Griekenland vlocht men bruidskronen van het kruid om liefde en respect te symboliseren. De oude Romeinen schonken elkaar bosjes oregano ten teken van vriendschap. In onze streken geloofde men dat wilde marjolein bescherming gaf tegen kwade krachten Daarvoor hoefde je enkel maar het plantje aan te raken.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor moestuinzaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina