Kweektips boekweit Tuin en moestuin

Kweektips boekweit

Boekweit is afkomstig uit Centraal- en Oost-Azië en is vermoedelijk via de zijderoute aan het eind van de middeleeuwen in Europa terechtgekomen. Hoewel boekweit geen graan is, wordt het zaad al eeuwen vermalen tot meel. Gemengd met tarwemeel wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van boekweitpannenkoeken. Geroosterde boekweitkorrels zijn bekend uit de Oost-Europese keuken en worden ‘kasja’ genoemd. De bloemetjes bevatten veel nectar en trekken veel bestuivers en andere insecten aan.

Zaaien

Voorzaaien kan, maar is niet gebruikelijk. Buiten kun je pas zaaien als de kans op nachtvorst voorbij is, omdat de plant absoluut niet tegen vorst kan.

Kiemen

Het zaadje kiemt binnen ongeveer twee weken.

Verpotten

Verplanten kan zodra de zaailingen hanteerbaar zijn.

Standplaats

Boekweit waardeert een plekje in de zon. Het groeit goed in voedselarme grond. Houd er rekening mee dat harde wind en slagregen de wat kwetsbare plant tegen de grond kan slaan.

Verzorging

Boekweit heeft weinig verzorging nodig. Het gewas is eenjarig en sterft nadat er zaad is gevormd.

Oogsten

De bloei begint in een vroeg stadium, soms al zes weken na het zaaien, en gaat ongeveer een maand door. Tegen die tijd zijn de eerste zaden al klaar. Het zaad rijpt niet allemaal tegelijk, dus als je zaad wilt oogsten is dat redelijk arbeidsintensief. Het zaad moet namelijk gepeld worden voordat je het kunt gebruiken.

boekweit

Extra informatie

  • Het meel van boekweit is voedzaam, licht verteerbaar en bevat geen gluten. De zaadjes lijken mini-beukennootjes en de naam is een samentrekking van ‘boek’ (oude term voor beuk) en ‘weit’ (oude term voor tarwe).
  • Boekweit wordt vaak aangeplant als groenbemester. Dat wil zeggen dat de plant in de herfst bevriest  en later in de bovenste laag van de grond wordt vermengd om het nieuwe gewas wat er gaat groeien van voedingsstoffen te voorzien.
  • De bloemetjes bevatten veel nectar en stuifmeel en vormen voedsel voor bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en sluipwespen. De niet-geoogste zaadjes zijn voedsel voor veel vogels in de winter.

 

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Moestuinproducten kopen?

De IVN webwinkel heeft een origineel assortiment gericht op moestuinieren. Wil je IVN steunen met je aankoop?

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina