
Kweektips bladpeterselie
Peterselie kennen we als alleskunner in de keuken. Heerlijk door soepen, sauzen en als garnering over een verse salade. De plant kan tot wel 80 cm (!) hoog worden en wordt ook wel de ‘Italian giant’ genoemd.
Zaaien
Voorzaaien van peterselie gaat het best in een vochtige omgeving bij een temperatuur van zo’n 18 graden. Wil je peterselie meteen in de volle grond zaaien dan doe je dat het best van maart tot en met mei. Het duurt dan wel (nog) langer tot de plantjes kiemen.
Kiemen
Peterselie is een heel langzame kiemer en doet dat het liefst met een temperatuur van zo’n 18 graden én in een vochtige omgeving. Het kan wel langer dan 2 weken duren voordat er iets gebeurt!
Verpotten
Als het plantje 4 cm is kan je het verpotten. Peterselie groeit buiten in de volle grond het best! Zorg dat je 30 cm afstand tussen je peterselieplantjes hebt dan weet je zeker dat alle plantjes voldoende licht krijgen.
Verzorging
Zet je peterselieplant op een plek met halfschaduw, daar groeit hij goed.
Oogst
Als de steeltjes ongeveer 15 cm hoog zijn kan je de buitenste bladstelen van de plant knippen.
Extra informatie
- Peterselie is een 2-jarige plant. De blaadjes van de peterselie zijn het lekkerst in het eerste jaar. Het tweede jaar worden de blaadjes en de stelen wat taaier.
- Peterselieblad kan je ook drogen om te bewaren, maar behoudt meer smaak als je het invriest. Knip hiervoor de blaadjes van de peterselie, was ze, droog ze (bijvoorbeeld in een slacentrifuge) en vries ze in.
- Er zijn drie soorten peterselie: Krulpeterselie, met gekroesde blaadjes, mooier om te garneren. Platte peterselie, met een fijnere smaak maar minder decoratief, en wortelpeterselie, een wat onbekendere variant die gekweekt wordt om zijn eetbare wortel.
Handige moestuin-downloads
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.