Moestuintips voor groeien Tuin en moestuin

Tips voor groeien

Een plantje heeft niet alleen water, maar ook lucht, zonlicht, voedingsstoffen en een beetje liefde nodig. Let’s grow!

Goede plek uitkiezen

Zet je plant in het zonnetje

Een logische tip, maar tóch wordt het soms vergeten. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.

Staan jouw plantjes nog binnen te wachten tot het warm genoeg is om naar buiten te gaan? Let ook dan goed op het licht! Als er te weinig licht is gaan je plantjes zelf op zoek. Ze schieten de hoogte in met lange slappe stengels die snel omvallen. Zie je dit gebeuren, ga dan op zoek naar een ander plekje in huis waar meer zonlicht binnenvalt.  Let op: direct zonlicht kan er voor zorgen dat je tere plantjes verbranden.

Binnen slapen

Help een handje

In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.  Laat een kasje wel af en toe luchten, anders krijg je last van schimmel.

Binnen slapen

Is er nachtvorst voorspeld? Bescherm je jonge plantjes en zet ze ‘s nachts binnen. Of maak een mini-kasje door er een plastic druivenbakje overheen te zetten.Snelle groeiers

Snelle groeiers

Geen zin om lang te wachten? Radijs, snijbiet en tuinkers groeien razendsnel. Bestel ze meteen via de webwinkel van IVN.

Water geven

Voedzame regen

Regenwater is voor bijna alle planten beter dan kraanwater. Bovendien is kraanwater eigenlijk te koud voor tuinplanten.

Slim watergeven

Slim water geven

Sommige planten worden bruin als je het water direct op de plant giet. Giet het water daarom naast de plant, zo dicht mogelijk bij de wortels.

Genoeg water?

Til je plantje op om te bepalen of het water nodig heeft. Is de onderkant nog vochtig dan is het potje nog nat genoeg. Is de onderkant droog geef dan water. Met een gat onderin de pot, zorg je dat je plantje niet ‘verdrinkt’.

Minder water geven

Als je plantjes verpot zijn, kun je,zowel in de pot als in je tuin, de bodem tussen de planten ‘mulchen’. Je bedekt de bodem met een laag van ongeveer 5 cm dik fijn organisch materiaal, zoals afgemaaid gras, stro, blad, plantenresten (zonder zaad) Het zorgt ervoor dat er minder verdamping plaats vindt van water uit de bodem. Dat water blijft dan beschikbaar voor jouw plantjes! Hoef jij minder water te geven.

De juiste bodem

Een goede bodem is de basis voor een gezonde moestuin. De bodem heeft een luchtige structuur en bevat genoeg voedingsstoffen voor je plantjes. Humus is in de bodem net een spons die water vast kan houden en het zorgt voor voedsel in de bodem. Het bestaat uit resten van planten zoals blaadjes, stengels, wortelresten en kleine beestjes. Wormen poepen bijna kant-en-klare humus, handig!  Bestel je eigen wormenbak.

Humus

Zelf compost maken

Compost maak je heel gemakkelijk van groenafval. Hoe gevarieerder, hoe beter! Let wel op dat niet al het groenafval geschikt is om te composteren.

  • Wel: theezakjes, tuinafval, groente- en fruitschillen, gras, bladeren en koffiedik.
  • Niet: composteerbare plastics, gekookt eten, kattenkorrels, botjes en graatjes.

Lees meer over je eigen compost maken.

Potgrond

Op zoek naar goede grond voor in je pot? Als je potgrond koopt, let er dan op dat er zo min mogelijk turf inzit. Dat is beter voor het milieu. Ook bevat potgrond vaak kunstmest.

Onkruid eruit, mulch erin

Onkruid kan voeding en water van je plantje ‘afpakken’. Voorkom dit door het onkruid tussen de groentes vandaan te plukken of door te schoffelen. Ook hier helpt mulchen: Door de bedekking van de bodem krijgt het onkruid minder kans om te groeien en als de mulch verteerd is voedt het de bodem!

Onkruid eruit

Nuttige diertjes

Bijen, lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn de vrienden van je moestuin. De één bestuift en de ander bestrijdt plaagdiertjes. Gratis mini-tuinmannetjes. Zorg daarom dat je genoeg bloemen en schuilplekken (bijvoorbeeld stenen) in je tuintje hebt. Of maak je eigen insectenhotel.

Nuttige diertjes

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Ontdek meer over

Deel deze pagina