Kweektips bieslook Tuin en moestuin

Kweektips bieslook

Bieslook is een van de bekendste keukenkruiden. De groene sprieten zijn in het voorjaar op z’n best en smaken fris ui-achtig, wanneer fijngesneden. De paarse bloemetjes trekken veel bijen aan.

Zaaien

De zaden hebben geen warmte nodig om te kiemen. Soms kiemen ze zelfs beter als ze wat kou hebben gevoeld.

Kiemen

De zaden kiemen binnen 2 á 3 weken. Als dat niet het geval is, zet het potje dan een tijdje op een koude plek.

Verpotten

Omdat de plantjes goed tegen de kou kunnen, mogen ze al vóór mei buiten uitgeplant worden in een pot of de volle grond. De kiemplantjes kun je het beste met alle aarde in een groter potje of de volle grond zetten, zodat je niet teveel met de worteltjes hoeft te rommelen. Heb je de bieslook binnen bij kamertemperatuur voorgezaaid? Dan is het belangrijk dat je de plantjes eerst afhardt. Begin met overdag een paar uur buiten zetten en zorg dat ze elke dag iets langer buiten staan tot ze gewend zijn en ook in de nacht buiten kunnen blijven.

Standplaats

Bieslook houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een luchtige, vochtige bodem.

Verzorging

Je hoeft je weinig om de bieslook te bekommeren. Als je eenmaal een mooie plant hebt blijft ze vaak jarenlang staan. Bieslook is een vaste plant. In het najaar sterven de bovengrondse delen van de plant af en in het voorjaar loopt ze weer uit. Aan het eind van de lente gaat de plant bloeien, met mooie ronde paarse bloemetjes. Na de bloei kun je het beste de uitgebloeide bloemetjes verwijderen, behalve als je zaadjes wilt oogsten.

Oogst

De hele zomer en het najaar kun je de groene sprieten oogsten, maar in de lente zijn ze het lekkerste. Ook de bloemetjes zijn eetbaar en hebben een zachte uiensmaak. Wil je bieslook ook in de winter gebruiken? Dan kun je een portie fijngesneden bieslook invriezen.

bieslook

Extra informatie

  • De bloemen van bieslook doen het ook goed in de vaas. Als je een bosje bloemen ondersteboven op een donkere luchtige plaats hangt droogt het mooi in.
  • Als je zaden wilt bewaren houd er dan rekening mee dat ze maar kort kiemkrachtig zijn.
  • In de bloeiperiode trekt de plant veel bestuivers.

 

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket kiemgroenten

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina