Moestuintips Tuin en moestuin

Moestuintips

Wil je een moestuin starten? Wij helpen je graag op weg en hebben tips voor alle fases in de moestuin. Op naar een goede oogst!

Moestuintips voor zaaien

Maak een moestuinplan!

Het begint natuurlijk met het maken van een plan! Wat wil je zaaien en waar ga je dat neer zetten? Welke planten zet je juist wel en niet bij elkaar en waarom? Onze tip: Begin klein en eenvoudig! Download het IVN Tuinplan voor een goede start.

moestuin

Binnen of buiten?

Temperatuur is erg belangrijk bij het ontkiemen. Het ene plantje groeit graag in een warme huiskamer en de anderen houden juist van volle koude grond. Raadpleeg de IVN zaaikalender voor de juiste zaaitijden.

Het zaaien kan beginnen!

Je weet nu welke plantje je wil zaaien en wanneer dat moet gebeuren. Maar dat zaaien zelf, hoe doe je dat het beste? Je leest het bij onze zaaitips!

Meer zaaitips

Moestuintips voor groeien

Kleine plantjes worden groot

Tenminste, als je er goed voor zorgt! Wat heeft een plantje eigenlijk nodig om te kunnen groeien? Lees onze groeitips en jij weet precies waar en hoe jij jouw plantjes het beste groot laat groeien.

moestuin

Zet je plant in het zonnetje

En logische tip, maar tóch wordt het soms vergeten. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. Voor een goede lichtdoorlating kun je ze in een kasje zetten.

Meer groeitips

Moestuintips voor verpotten

Heel veel plantjes op een rij

Er is grote kans dat je te dicht op elkaar gezaaid hebt. Als al die zaadjes dan ontkiemd zijn hebben ze te weinig ruimte om te kunnen groeien. Daar moet dus iets aan gebeuren! Verpotten, verspenen, uitdunnen, uitplanten….. Lees onze moestuintips voor verpotten en jij weet wat je te doen staat!

Meer verpottips

moestuin

Moestuintips voor oogsten

Dat wordt smullen

Heerlijk verse groente uit eigen tuin. Daar doe je het voor! Hoe zie je of een groente klaar is om geoogst te worden? En wist je dat je niet alleen groentes maar ook veel bloemen kan eten? En dat er na de bloei ook zaden te oogsten zijn om volgend jaar weer te gebruiken?

Lees er meer over bij onze oogsttips!

Meer oogsttips

moestuin

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Ontdek meer over

Deel deze pagina