Kweektips zonnebloem Tuin en moestuin

Kweektips zonnebloem

Voor veel mensen staat de zonnebloem symbool voor de zomer. Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar de indianen ze als voedselplant gebruikten, net als maïs en pompoenen. De zonnebloem is met de Spaanse veroveraars meegekomen naar Nederland.

Zaaien

Je kunt in maart binnen starten met het voorzaaien van zonnebloemen. Vanaf april/mei kun je ze ter plaatse in de tuin zaaien. Let wel op, de pitten zijn erg geliefd bij vogels en muizen.

Kiemen

Bij kamertemperatuur kiemen de pitten binnen 1 tot 3 weken.

Verpotten

Ongeveer 4 tot 6 weken na het kiemen is het tijd om de plantjes te verpotten of buiten te planten. Let op: slakken kunnen een ravage aanrichten tussen de jonge plantjes, dus houd de plantjes goed in de gaten. Zorg ook dat de zonnebloemen  genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden. Plant ze mooi rechtop op minimaal 20 cm afstand van elkaar  en houd minimaal 40 cm tussen de volgende rij aan.

Wil je de zonnebloemen in een pot kweken?  Kies dan een flinke pot en zorg dat de bloem ergens steun heeft, bind hem bijvoorbeeld vast aan een schutting of paal van het terras.

Standplaats

Zonnebloemen staan graag op een zonnig plekje, enigszins beschut tegen de wind. Ze houden van voedzame grond die wat aan de zurige kant is. Meng hiervoor eventueel wat tuingrond voor heide of azalea’s door de grond. Voeg geen kalk toe.

Verzorging

Geef de zonnebloemen water bij droogte en verwijder ongewenste plantjes. Houd er rekening mee dat zonnebloemen, zolang ze nog klein zijn, geliefd zijn bij slakken.

Als de plantjes groter zijn, moet je tijdig zorgen voor een steun om de stengel aan te binden, de bloemen worden namelijk nogal zwaar.

Bloei

Vanaf juli kan de zonnebloem gaan bloeien.

zonnebloem

Extra informatie

  • Zolang de zonnebloem nog niet bloeit draait de knop met de zon mee. Tijdens de bloei verstijft de stengel.
  • Zonnebloemen trekken bijen, vlinders en hommels aan. Vogels en eekhoorns komen erop af zodra de zaden rijpen.
  • Hang een uitgebloeide bloem binnen te drogen en gebruik de bloem met pitten in de winter als vogelvoer.
  • Omdat zonnebloemen zo snel groeien kunnen ze dienen als mooie bloeiende tijdelijke (erf)afscheiding.
  • Wil je de zonnebloemen in een vaas zetten, snij de stengel dan schuin af met een scherp mes. Zet de onderkant van de steel even in heet water en zorg dat er geen delen van het blad in het water komen.
  • De bloembodem van de zonnebloem is gestoofd te eten, vergelijkbaar met artisjokken.
  • De pitjes van de zonnebloemen kun je schillen en gebruiken in een salade, muesli of brood.

 

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina