Kweektips dille Tuin en moestuin

Kweektips dille

Dille is een bekend eenjarig kruid, met een kruidige, anijsachtige, frisse smaak, die goed past bij visgerechten en komkommer. Het kruid wordt gebruikt in marinades, salades en sauzen. Zowel het blad, als de bloemen en de zaden zijn eetbaar.

Zaaien

Voorzaaien wordt eigenlijk niet gedaan, omdat dille niet houdt van verplanten. De zaaitijd is april.

Kiemen

Het duurt relatief lang voor de zaden kiemen, soms wel zo’n 3 weken.

Verpotten

Dille maakt een lange penwortel, en houdt niet van verplanten. Als je in een klein potje hebt voorgezaaid, kan je de zaailingen het beste niet uit het potje halen, maar het kleine potje als geheel planten. Als je in een pot wilt kweken, zorg dan voor een diepe pot. Als je dille voor het blad kweekt kan het vrij dicht op elkaar staan. Wil je mooie grote bloeiende planten voor bloem en zaad? Houd dan een plantafstand van 30 cm tussen de planten aan.

Standplaats

Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.

Verzorging

Wied ongewenste plantjes weg, en geef dille wat ruimte. Als ze eenmaal gaat bloeien kan ze namelijk wel een meter hoog worden. Geef water in droge periodes, maar zorg dat de grond niet te nat blijft.

Oogst

Dille is een langedagplant, dat wil zeggen dat ze rond de langste dag, 21 juni, knoppen maakt en daarna gaat bloeien. Ongeacht of je haar vroeg of laat hebt gezaaid. Als je te laat zaait, heb je maar een klein plantje met weinig blad om te oogsten. Zaden oogst je in september.

dille

Extra informatie

  • De rupsen van de Koninginnepage vlinder leven onder andere van dille blaadjes.
  • Van dillezaden kun je thee zetten.
  • De bloemschermen van dille doen het ook goed in een vaas.
  • Door de geur van dille zou je minder last van bladluizen hebben.
  • Dille trekt met de nectar in zijn schermbloemen zweefvliegen, sluipwespen en gaasvliegen aan. Dat zijn goede bestrijders van plaaginsecten.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor biologische dille zaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina