Kweektips klaproos Tuin en moestuin

Kweektips klaproos

Klaprooszaad kan tientallen jaren in de grond zitten en ontkiemt dan zodra de bodem omgewoeld wordt en het aan de oppervlakte komt. Deze eigenschap heeft ervoor gezorgd dat klaprozen in grote getale de granaatkuilen en de graven van slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog sierden. Daarom is de klaproos sinds 1922 het symbool voor de herdenking van oorlogsslachtoffers.

Zaaien

Voorzaaien kan, maar de klaproos kan ook direct ter plaatse worden gezaaid in maart of april

Kiemen

De zaadjes van de klaproos kiemen binnen 3 weken.

Verpotten

De kleine plantjes kunnen verplant worden als ze hanteerbaar zijn. Plant ze op ongeveer 20 cm afstand van elkaar.

Standplaats

Klaprozen zijn pionier planten. Ze zijn na verstoring van de grond vaak een van de eerste planten die gaan groeien. voedselarme grond en droogte vormen geen probleem.

Verzorging

De klaproos is snel tevreden en heeft niet veel verzorging nodig. Als de plantjes klein zijn is het wel goed om ongewenste plantjes verwijderen. Houd er rekening mee dat zaad van klaprozen heel lang kiemkrachtig blijft. Als je niet wil dat het volgend jaar terugkomt, moet je de zaaddoosjes verwijderen voordat het zaad rijp is.

Bloei

De klaproos bloeit, afhankelijk van de tijd van zaaien, vanaf eind mei tot en met augustus.

klaproos

Extra informatie

  • Klaprozen worden niet bezocht door vlinders omdat ze geen nectar produceren. Ze produceren wel veel stuifmeel wat gegeten wordt door bijen, hommels en andere insecten als kevers en gaasvliegen.
  • In België noemen ze de klaproos ‘donderbloem’ omdat men vroeger geloofde dat het verbranden van in de kerk gezegende klaprozen beschermde bij onweer.
  • Van klaprozen kan een rode kleurstof worden gemaakt, die vroeger onder andere werd gebruikt om Edammer kaas te kleuren.
  • Aan de bloemen wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Vroeger werd er hoestsiroop van gemaakt, en werd het gebruikt als kalmerend en slaapopwekkend middel. Klaproosblaadjes zijn eetbaar, te gebruiken als sla of om te stoven. Je moet er echter niet teveel van eten; maximaal 1,5 gram per dag.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina