Tips voor zaaien
Een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet lukraak zaden in de grond te stoppen, maar bedenk goed wat je waar en wanneer zaait. Met deze tips maak je zeker een goede start!
Maak een moestuinplan!
Het begint natuurlijk met het maken van een plan! Wat vind je lekker om te kweken en past dat ook in jouw tuin of op jouw balkon? Welke planten zet je juist wel en niet bij elkaar en waarom? Onze tip: Begin klein en eenvoudig! Download het IVN Tuinplan voor een goede start.
Neem ook een kijkje in webwinkel van IVN. Daar vind je álles om goed van start te gaan met je moestuin!
Binnen of buiten?
Temperatuur is erg belangrijk bij het ontkiemen. Het ene plantje groeit graag in een warme huiskamer en de anderen houden juist van volle koude grond. Raadpleeg de zaaikalender voor de juiste zaaitijd. Voorzaaien doe je meestal binnen bij kamertemperatuur. Je kweekt dan al kleine plantjes die je later buiten uitplant in de volle grond of in een grotere pot. Direct zaaien doe je buiten op de definitieve plek.
Vroeg of later zaaien?
Spinazie, radijs, doperwten en tuinkers zijn de eerste zaden die al vanaf begin maart buiten kunnen ontkiemen. Courgettes en pompoenen en sommige bloemen is het dan nog veel te koud. Zaai die ook niet te vroeg binnen voor, want ze kunnen pas na half mei naar buiten toe. Ze staan dan meer dan twee maanden bij jou in de huiskamer te wachten. Heel gezellig natuurlijk, maar de planten worden dan vaak lang en slap.
Meer weten over wat jouw plantje nodig heeft? Kijk dan bij de kweektips per soort.
Snel zaden kiemen
Laat zaden weken in een bakje water. Ze zuigen zich vol met water en zullen extra snel kiemen.
Aantal zaden per potje
Bij kleine zaadjes is slim om per potje meer dan één zaadje te planten. Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje.
Zaadmatjes knippen
Werk je met zaadmatjes? Houd het matje tegen het licht om te zien hoeveel zaadjes erin zitten. Knip deze in stukken en verdeel ze over potjes.
Licht- en donkerkiemers
Zo’n zaadje stop je lekker diep in de grond zul je misschien denken. Maar dat geldt zeker niet voor ieder plantje! Sla is bijvoorbeeld een lichtkiemer: Die bedek je maar met een klein beetje aarde omdat een slazaadje wat licht nodig heeft om tot groei te komen.
Een algemene vuistregel is dat je een zaadje 2 keer zo diep zaait als het zaadje groot is.
Een rechte lijn planten
Maak een rechte lijn met een stuk touw. Zo krijg je nette strakke rijen met groenten. Het juiste touw vind je bijvoorbeeld in onze webwinkel. Naast die lijn maak je een geultje waar je de zaadjes in zaait. Houd bij het zaaien al rekening met de plantafstand. Zaai ongeveer twee keer zo dicht op elkaar, meer is niet nodig! Als het grote zaden zaden zijn kun je ook losse gaatjes maken. Bijvoorbeeld bij bonen.
Handig hulpje: de pootstok
Met een pootstok kun je gaten in de grond prikken. Zo kun je bollen, zaailingen en zaad gemakkelijk planten. Koop ‘m in onze webwinkel.
Jonge plantjes water geven
Geef jonge plantjes veel water. Als je voorzaait in een turfpotje is dit extra belangrijk omdat zo’n potje snel uitdroogt. Het turfpotje en het zaadje zuigen zich helemaal vol. Gebruik minimaal 40-45 ml water. Dat zijn drie grote eetlepels. Meer tips over water geven vind je bij groeien
Handige moestuin-downloads
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.