Kweektips korenbloem Tuin en moestuin

Kweektips korenbloem

De korenbloem is een van de bekendste akkerkruiden. De oorsprong van de korenbloem is waarschijnlijk het Midden- Oosten. Van daaruit  is het door de eerste akkerbouwers samen met de graansoorten verspreid. Zo zijn zaden in Zwitserland teruggevonden tussen graanresten in prehistorische paalwoningen.

Zaaien

In de natuur zaait de korenbloem zichzelf in de herfst en kiemt het in de lente. Je kunt de korenbloem voorzaaien in maart of buiten zaaien in april. Het zaad heeft een grappig harig ‘kroontje’ dat gemakkelijk vasthaakt. Dat heeft ervoor gezorgd dat de vroegere akkerbouwers het zaad lastig van het graan konden scheiden. Zaai minstens 1 cm diep, want het zaad kiemt alleen wanneer het donker is.

Kiemen

Bij de goede temperatuur komen binnen twee weken de kiemplantjes boven.

Verpotten

Verplant de jonge zaailingen wanneer ze groot genoeg zijn om te hanteren in aparte potjes. Laat de zaailingen begin mei buiten wennen door ze een paar dagen overdag buiten op een beschutte plaats te zetten. Hierna kunnen ze, als er geen kans meer is op nachtvorst, buiten worden gezet. Houd 25 tot 30 cm ruimte aan tussen de plantjes. De korenbloem wordt 40 tot 90 cm hoog.

Standplaats

Zorg voor een plaats met halfzon en goed gedraineerde grond. Verder stellen korenbloemen niet veel eisen aan de grond.

Verzorging

Verwijder regelmatig de ongewenste plantjes. De korenbloem kan vrij goed tegen droogte en moet zeker niet teveel water krijgen. Een enkele korenbloem heeft wat steun nodig, omdat ze anders kan omvallen. De korenbloem is eigenlijk een plant die tussen andere planten de hoogte in schiet.

Bloei

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien, zal de plant bloeien tussen juni en september.

korenbloem

Extra informatie

  • De korenbloem trekt veel bijen en vlinders aan.
  • Vroeger werd de korenbloem gebruikt voor het winnen van een blauwe kleurstof; Cyanine. Ook gebruikte men de bloem vanwege een antiseptische werking bij oogontstekingen.
  • Korenbloemen doen het goed in een vaas. Een bosje droogt goed door het op de kop te hangen op een donkere luchtige plaats. De bloemblaadjes zijn daarnaast eetbaar, bijvoorbeeld als sla of thee, of in kruidenboter.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

 

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders.

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina