
Kweektips incarnaatklaver
Incarnaatklaver, ook wel Franse klaver genoemd, is een klaversoort met rode pluimachtige bloemen die afkomstig is uit het mediterrane gebied. Vroeger werd het gekweekt als paardenvoer. Van daar uit is de plant verwilderd in Nederland. De laatste decennia is de plant in opkomst als groenbemester, omdat de plant veel stikstof in de bodem brengt.
Zaaien
Zaaien kan vanaf april of in het najaar. Als je de plant vooral voor de bloemen hebt, dan zaai je in het voorjaar. Als je incarnaatklaver zaait om de bodem te verrijken, zaai het dan in het najaar.
Kiemen
De plant heeft wel wat warmte nodig, maar kiemt dan binnen twee weken.
Verpotten
Verspeen de zaailingen zodra ze hanteerbaar zijn, bij ongeveer 4 cm.
Standplaats
Incarnaatklaver kan vanwege de wortelknolletjes, waarmee de plant stikstof uit de lucht kan opnemen, groeien op arme gronden. De plant kan ook goed tegen droogte. Houd er rekening mee dat de plant 20 tot 50 cm groot wordt. Afstand voor het planten is 20 tot 25 cm, als je van de bloemen wilt genieten. Zet je incarnaatklaver in als groenbemester? Dan mag het dichter bij elkaar staan.
Verzorging
De plant heeft niet zoveel verzorging nodig. Incarnaatklaver groeit goed in koude en natte omstandigheden en is heel goed bestand tegen ziektes en droogte. Pas wel op: slakken vinden de kiemplantjes erg lekker. In zachte winters kan de plant de winter overleven en bloeit dan al vroeg.
Bloei
Incarnaatklaver bloeit van mei tot september.
Extra informatie
- Incarnaatklaver wordt toegepast als groenbemester. Het heeft de unieke eigenschap om via de wortelknolletjes stikstof uit de lucht te binden en er zo voor te zorgen dat andere planten het als meststof kunnen gebruiken.
- De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Om die reden worden ze vaak door imkers geplant.
- De bloemen kunnen worden gebruikt als snijbloem.
- Tussen de bladeren kunnen zich loopkevers verschuilen, die de larven van koolvliegen eten.
Handige moestuin-downloads
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.