Kweektips juffertje-in-het-groen Tuin en moestuin

Kweektips juffertje-in-het-groen

Het juffertje is een eenjarig plantje met blauwe bloemetjes in een kantwerk van groen. De Engelsen noemen haar ‘love in a mist’. Het is een gemakkelijk en veelzijdig plantje. De bloemetjes doen het goed als snijbloem en zijn eetbaar. De bloemetjes en de zaaddozen zijn gedroogd zeer decoratief.  De zaden zijn te gebruiken in de keuken en worden ‘zwarte komijn’ genoemd.

Zaaien

Zaaien kan in maart of april, of al iets eerder in een kas of opkweekbakje.

Kiemen

Bij kamertemperatuur kiemen de zaadjes binnen een week.

Verpotten

Je kunt de jonge plantjes eind april buiten of in een pot planten.

Standplaats

Juffertje-in-het-groen houdt van veel zon en een vruchtbare bodem. In de halfschaduw doet het plantje het ook prima. Belangrijk is dat de grond waterdoorlatend is, want van nattigheid houdt het juffertje niet. Als er teveel water bij de wortels blijft staan zal het plantje het niet goed doen. Plant het juffertje uit op ongeveer 20 cm afstand van elkaar.

Verzorging

Verwijder regelmatig ongewenste plantjes. Geef wat water tijdens lange periodes van droogte. Het juffertje wordt tussen de 25 en 50  cm hoog. Het juffertje is eenjarig, maar zaait zelf haar zaadjes rond en van daaruit komen het volgende jaar weer plantjes tevoorschijn. Bij een niet te strenge winter kunnen ook de wortels van de oude plant weer uitlopen.

Bloei

Van juni tot augustus gaan de plantjes bloeien. De mooie, eetbare bloemen smaken licht-kruidig, muskaat-achtig, en hebben ook iets weg van oregano en majoraan. De bloemblaadjes zijn gemakkelijk los te halen voor gebruik als kleurrijke ‘strooi-bloemetjes’

juffertje

Extra informatie

  • De plant komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied maar is hier en daar in Nederland verwilderd.
  • Zowel de bloemen als de zaaddozen kunnen gedroogd worden. Pluk ze daarvoor met een flinke steel en hang ze omgekeerd op een luchtige donkere plek.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina