Kind & Natuur

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Thuis, in de buurt en op school.  Op deze manier werken we aan gezonde en gelukkige kinderen én aan een nieuwe generatie die grensverleggend en duurzaam denkt.

Groene en gezonde schoolpleinen

Op een groen en gezond schoolplein krijgt de jeugd de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving. Een gezond schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert bewegingen en leert over het belang van de natuur. Tijdens en na schooltijd.

In Gelderland heeft IVN verschillende scholen begeleidt bij het aanleggen van een groen en gezond schoolplein. Wij ondersteunen bij de aanleg, het onderhoud en de implementatie van een groen en gezond schoolplein. Met workshops en/ of adviesgesprekken geven wij handvatten voor de inrichting van het schoolplein én het organiseren van het onderhoud en beheer, ook samen met de leerlingen. Daarnaast begeleiden we scholen bij het ontwikkelen en het geven van lessen op het schoolplein. We maken van het schoolplein een echt buitenlokaal!

schoolpleinenKinderen van de PCBO Emmaschool spelen op hun nieuwe groene schoolplein.

Wil je als school of scholenkoepel ook je plein(en) groener en gezonder maken? Neem contact op met Esther Tiemessen of Nnaniki Kruizinga van IVN Gelderland voor een vrijblijvend gesprek.

Moestuincoaches Jong Leren Eten

In samenwerking met Jong Leren Eten en VELT, verzorgd IVN Gelderland de opleiding tot Moestuincoach. In Gelderland zijn er zo'n 25 Moestuincoaches actief. In het onderwijs zien we steeds vaker tekorten aan leerkrachten. Deze moestuincoaches kunnen met een reeks lessen, gaten opvullen. Kan jij ook een helpende hand gebruiken bij het moestuinieren op school? Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de Jong Leren Eten website een moestuincoach inschakelen. 

Gelderse Natuurles

Buitenles is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor kinderen! Uit onderzoek blijkt dat buitenles kinderen helpt in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Om het leerkrachten makkelijker te maken om buitenles te geven, ontwikkelen IVN Natuureducatie en provincie Gelderland natuurlessen voor groep 5 t/m 8. De Gelderse natuurles is gratis te downloaden. Bekijk hier de gratis natuurles over de wolf in Gelderland of ga aan de slag met de les 'Hoe klimaatproof is jullie plein?
 

Landgoed het Woldhuis Apeldoorn: natuurkampen

In Apeldoorn ligt Landgoed het Woldhuis, waar door IVN natuurkampen worden georganiseerd voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs uit heel Nederland. Lees meer.

Het Groene Wiel Wageningen: Centrum voor natuur- en milieueducatie

Het Groene Wiel Wageningen verzorgt IVN natuur- en milieueducatie voor basisscholen in de gemeenten Ede en Wageningen. Het Groene Wiel is onderdeel van IVN. Lees meer.

modderdag

Links: Leerlingen krijgen buiten les op de Nationale Buitenlesdag. Rechts: Prinses Laurentien bezoekt het Modderdag event in Arnhem.

Nationale Buitenlesdag, Modderdag & IVN Slootjesdagen

IVN vindt het belangrijk dat kinderen naar buiten gaan om te spelen én te leren. Buiten zijn maakt kinderen fitter, slimmer en socialer. Daarom organiseert IVN, in samenwerking met Jantje Beton, de Nationale Buitenlesdag. In Gelderland deden in 2018 maar liefst 272 scholen mee, door les te geven in de open lucht. Daarnaast ondersteunt IVN Gelderland de lokale IVN-afdelingen bij het organiseren van de jaarlijkse IVN Slootjesdagen en Modderdag. Zo brengen we nog meer kinderen in contact met de natuur dicht bij.