Kind & Natuur

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Thuis, in de buurt en op school.  Op deze manier werken we aan gezonde en gelukkige kinderen én aan een nieuwe generatie die grensverleggend en duurzaam denkt.

Groene en gezonde schoolpleinen

Op een groen en gezond schoolplein krijgt de jeugd de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving. Een gezond schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert bewegingen en leert over het belang van de natuur. Tijdens en na schooltijd.

In Gelderland heeft IVN verschillende scholen begeleidt bij het aanleggen van een groen en gezond schoolplein. Wij ondersteunen bij de aanleg, het onderhoud en de implementatie van een groen en gezond schoolplein. Met workshops en/ of adviesgesprekken geven wij handvatten voor de inrichting van het schoolplein én het organiseren van het onderhoud en beheer, ook samen met de leerlingen. Daarnaast begeleiden we scholen bij het ontwikkelen en het geven van lessen op het schoolplein. We maken van het schoolplein een echt buitenlokaal!

schoolpleinenKinderen van de PCBO Emmaschool spelen op hun nieuwe groene schoolplein.

Wil je als school of scholenkoepel ook je plein(en) groener en gezonder maken? Neem contact op met Linda IJmker van IVN Gelderland voor een vrijblijvend gesprek.

Jeugdcampagne Gelders Energieakkoord

De kinderen van nu zijn de generatie van de toekomst, het is daarom belangrijk om hun stem te laten horen. Daarnaast zitten kinderen vol frisse en nieuwe oplossingen voor duurzame vraagstukken.

2035: onze toekomst
In 2017 organiseerde IVN Gelderland in opdracht van het Gelders Energieakkoord en in samenwerking met het Klimaatverbond de kinderklimaatcampagne '2035: onze toekomst'. Tijdens de jeugdcampagne vroegen raadsleden, wethouders en statenleden aan 775 kinderen in heel Gelderland hoe hun duurzame wijk eruit ziet in 2035. Ze maakten een ontwerp voor hun duurzame Wijk van de Toekomst en sloten een kinderklimaatdeal met concrete acties. IVN Gelderland ontwikkelde hiervoor het educatiemateriaal en de handreiking voor de wethouders.

Ook hebben we vrijwilligers opgeleid om tijdens het jeugdcongres de kinderen te begeleiden bij het maken van hun ontwerp voor de Wijk van de Toekomst. Op verschillende plekken in Gelderland hebben de NME-centra de campagne ondersteund door scholen en politici met elkaar in contact te brengen.

Accepteer cookies

Vlogger Mees Groen was aanwezig bij het jeugdcongres van het Gelders Energieakkoord en maakte daarover bovenstaande vlog.

Wil je als organisatie of bedrijf ook kinderen betrekken bij natuur en duurzaamheid? Wij staan voor educatie met hart, handen en hoofd. Neem contact op met Linda IJmker van IVN Gelderland.

Landgoed het Woldhuis Apeldoorn: natuurkampen

In Apeldoorn ligt Landgoed het Woldhuis, waar door IVN natuurkampen worden georganiseerd voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs uit heel Nederland. Lees meer.

Het Groene Wiel Wageningen: Centrum voor natuur- en milieueducatie

Het Groene Wiel Wageningen verzorgt IVN natuur- en milieueducatie voor basisscholen in de gemeenten Ede en Wageningen. Het Groene Wiel is onderdeel van IVN. Lees meer.

modderdag

Links: Leerlingen krijgen buiten les op de Nationale Buitenlesdag. Rechts: Prinses Laurentien bezoekt het Modderdag event in Arnhem.

Nationale Buitenlesdag, Modderdag & IVN Slootjesdagen

IVN vindt het belangrijk dat kinderen naar buiten gaan om te spelen én te leren. Buiten zijn maakt kinderen fitter, slimmer en socialer. Daarom organiseert IVN, in samenwerking met Jantje Beton, de Nationale Buitenlesdag. In Gelderland deden in 2018 maar liefst 272 scholen mee, door les te geven in de open lucht. Daarnaast ondersteunt IVN Gelderland de lokale IVN-afdelingen bij het organiseren van de jaarlijkse IVN Slootjesdagen en Modderdag. Zo brengen we nog meer kinderen in contact met de natuur dicht bij.

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht VLtD

Met het IVN educatieprogramma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht (VLTD) leren kinderen door middel van uitdagende opdrachten meer over het verleden, de bijzonder natuur en het hedendaagse leven op een landgoed in de buurt. Lees meer over het educatieve lesprogramma van VLTD.