Groene schoolpleinen

Op een groen schoolplein krijgen kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving. Een groen schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert bewegingen en leert over het belang van de natuur. In Gelderland heeft IVN verschillende scholen begeleidt bij het aanleggen van een groen en gezond schoolplein. Je leest er meer over op deze pagina.

Voordelen van een Groen Schoolplein

Groene schoolpleinen zijn goed voor de gezondheid, beweging, concentratie en leerprestaties van kinderen. Het maakt kinderen socialer, zelfverzekerder en creatiever. Spelen op een groen schoolplein is uitdagend, kinderen kunnen op onderzoek uitgaan en leren van alles over de natuur. Een groen plein is natuurlijk geschikt voor het geven van natuurles maar het biedt kansen voor buitenlessen in alle vakken! Ook draagt een groen schoolplein bij aan de natuur doordat het voedsel en beschutting kan bieden aan dieren zoals insecten en vogels. Meer begroeiing en het weghalen van verharding brengt verkoeling op hete dagen en zorgt ervoor dat water beter de grond in kan zakken bij heftige regenbuien.

Aan de slag

Wil je aan de slag met het vergroenen van jouw plein? Hoe begin je dan met jouw idee voor een groen plein? Waar moet je aan denken in de ontwerpfase? Hoe organiseer je het beheer en onderhoud? Hoe kun je het plein gebruiken voor buitenlessen? Wij hebben alle stappen voor je op een rijtje gezet. 

Voorbeelden Groene Schoolpleinen in Gelderland

De Hoeksteen, Nijkerk   

Het unieke van het groene schoolplein van basisschool De Hoeksteen is dat leerlingen er echt onderdeel van zijn; van de droom tot en met de uitvoering. Ze hanteren de sloophamer, helpen graven, meten, zagen en bouwen samen, met de timmermannen, de boomhut. Dit schoolplein ligt aan het water en heeft drie zones: een boot, een oerboom en een watertheater.  Het doel van dit plein is dat je als kind jezelf mag zijn en tegelijk in verbinding komen met je omgeving. Leert spelen, leert in contact te komen met andere kinderen. En ook ziet hoe mooi dingen kunnen zijn.  Bekijk hier hoe de leerlingen meehelpen met het bouwen van een boomhut en bekijk hier de opening van het plein.

Bernulphusschool, Oosterbeek   

Het natuurspeelplein van de Bernulphusschool is een speeloase voor jong en oud. Centraal in het ontwerp staan het natuurlijke amfitheater, een avonturenbos, het peuterplein veel plantvakken en speelelementen van boomstammen, takken en touwen.De kinderen van zowel school als opvangorganisatie zijn nauw betrokken bij de uitvoering van het project. Met een grote sponsorloop is er door de kinderen ruim vijfduizend euro opgehaald. Ook nu het plein af is is zijn de kinderen betrokken, om de beurt geven ze de planten water. Voor het beheer zijn er ‘pleinrangers’ benoemd die nu en in de toekomst ervoor zorgen dat het plein er netjes uit blijft zien. In de zomervakantie wordt hier zorg voor gedragen door de kinderen van de BSO en het kinderdagverblijf.  

Callunaschool, Ede   

Het groene plein van de Callunaschool in Ede is een plek waar je avonturen beleeft en de held kan zijn in je eigen verhaal. Deze school heeft veel groene ideeen voor het plein. Om het groene schoolplein nog beter neer te zetten zijn ze ook de pleinen en het bos verder gaan ‘vergroenen’, hebben ze de biodiversiteit verhoogd en zijn er nog meer plekken gemaakt voor onderzoeken, experimenteren, vrij spel en het geven van buitenlessen.
De school heeft nu een vlindertuin met een insectenhotel en een composthoop, een modderkeuken, een les- en leespodium, verschillende nestkasten, eetbare planten, wilde appelbomen, een buitenkring/vuurplaats, (basis) hutten en nog veel meer klim-en klautermogelijkheden! Inmiddels is het plein nu ook uitgebreid met een prachtig blote-voetenpad. Bekijk het plein hier. 

 

De Lindenhoeve, Nijmegen   

Ook het plein van De Lindenhoeve in Nijmegen heeft een groene metamorfose ondergaan. Samen met de hovenier hebben de leerlingen van De Lindenhoeve 3300 tegels uit het plein gehaald. Elke klas plantte een eigen boom en maakte een mozaïektegel die verwerkt is in het amfitheater.  
De verbouwing heeft eventjes geduurd maar het resultaat is geweldig. De school ziet nu steeds vaker dat kinderen hun regenlaarzen meenemen zodat zij – wat voor weer het ook is – heerlijk buiten kunnen spelen. De Lindenhoeve is een gezonde school en dat betekent ook dat gezond gedrag gestimuleerd wordt. Het groene schoolplein sluit hier perfect bij aan. 

 

Meer weten?

IVN Gelderland helpt scholen hun schoolplein groener te maken met advies, inspiratie en workshops over het gebruik van het schoolplein als buitenlokaal. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op!