Natuurles ‘hoe klimaatproof is jouw plein?’

Buitenles is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor kinderen! Uit onderzoek blijkt dat buitenles kinderen helpt in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Ook leerkrachten zien overwegend positieve effecten van buiten lesgeven: tweederde van hen zou vaker buiten les willen geven.

Om het leerkrachten makkelijker te maken om buitenles te geven, ontwikkelen IVN Natuureducatie en provincie Gelderland natuurlessen voor groep 5 t/m 8. Het thema van deze Gelderse natuurles is: hoe klimaatproof is jouw schoolplein?’

Natuurles over klimaat

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde hebben grote gevolgen voor mens en natuur. Door aanpassingen te doen in onze leefomgeving, maken we ons klaar voor het klimaat van morgen. Met deze natuurles gaan de leerlingen op onderzoek uit. Is jullie schoolplein bestand tegen plensbuien en bloedhete zomers? En wat kunnen jullie (nog meer) doen om het plein klimaatproof te maken?

erndoelen Deze natuurlessen sluiten aan bij kerndoelen:

· 39 – De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.

· 42 – De leerlingen leren onderzoek doen naar materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

· 43 – De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.

Ontvang het lesmateriaal

Over het lesmateriaal Met de natuurlessen willen we het jullie zo gemakkelijk mogelijk maken om met een natuurthema aan de slag te gaan in de klas én op het schoolplein. Het lesmateriaal bestaat uit een kennisfilmpje, een opdrachtfilmpje, een uitgebreide lesbrief voor leerkrachten, twee uitgewerkte opdrachten (los van elkaar uit te voeren) en werkbladen. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis het lesmateriaal in je mail.

Adres organisatie / school(Vereist)
Ik geef les aan:
IVN verwerkt je gegevens in het kader van de natuurlessen. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer weten? Raadpleeg ons Privacy- en cookiestatement.

 

Kinderen verbinden met de natuur

In samenwerking met provincie Gelderland en andere partners verbindt IVN Natuureducatie kind en natuur. Dat doen we met campagnes, zoals de Nationale Buitenlesdag, en projecten, zoals groene schoolpleinen. Meer weten? Kijk op www.ivn.nl/gelderland.

Natuurles ‘hoe klimaatproof is jouw plein?’ Klimaat en duurzaamheid

Ontdek meer over

Deel deze pagina