Natuur in het onderwijs

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Thuis, in de buurt en op school.  Op deze manier werken we aan gezonde en gelukkige kinderen én aan een nieuwe generatie die grensverleggend en duurzaam denkt.

Gelderse natuurles

Buitenles is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor kinderen! Uit onderzoek blijkt dat buitenles kinderen helpt in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Om het leerkrachten makkelijker te maken om buitenles te geven, ontwikkelen IVN Natuureducatie en provincie Gelderland natuurlessen voor groep 5 t/m 8.

Natuurles over biodiversiteit

Het verlies aan biodiversiteit vormt wereldwijd een groot probleem. Niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor mensen. Want in de natuur alles invloed heeft op elkaar. In deze natuurles leggen we de leerlingen uit wat biodiversiteit betekent, zodat ze beseffen hoe belangrijk het is om de biodiversiteit te beschermen en wat leren zij zelf kunnen doen!

Natuurles over de wolf

Sinds 2018 wonen er voor het eerst sinds een lange tijd weer wolven op de Veluwe. Van oudsher heeft de wolf een slecht imago. In verhalen en vertellingen, zoals Roodkapje, is de wolf vaak de boosdoener. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Natuurles ‘hoe klimaatproof is jouw plein?’

Natuurles over klimaat

Ga aan de slag gaat met de natuurles over het thema klimaatadaptatie! Onderzoek hoe klimaatproof jullie schoolplein is. Aan de hand van drie proeven komen jullie erachter welke gevolgen klimaatverandering heeft voor het schoolplein en/of de wijk

 

Hoe wij scholen helpen

Educatief voedselbosje of Tiny Forest

Op een groen en gezond schoolplein krijgen kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving. Een groen schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert bewegingen en leert over het belang van de natuur. Wij helpen jou met het creëren van een groen schoolplein, bijvoorbeeld met een voedselbosje of een tiny forest.

Schoolplein vergroenen

Wil je aan de slag met het vergroenen van jouw plein, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In Gelderland heeft IVN verschillende scholen begeleidt bij het aanleggen van een groen en gezond schoolplein. Wij hebben alle stappen voor je op een rijtje gezet. 

Word moestuincoach in provincie Gelderland

Moestuincoaches

In samenwerking met Jong Leren Eten en VELT, verzorgt IVN Gelderland de opleiding tot Moestuincoach. In Gelderland zijn er zo’n 50 Moestuincoaches actief. In het onderwijs zien we steeds vaker tekorten aan leerkrachten. Deze moestuincoaches kunnen met een reeks lessen, gaten opvullen. Kan jij ook een helpende hand gebruiken bij het moestuinieren op school? Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de Jong Leren Eten website een moestuincoach inschakelen.

Schoolgidsencursus Renkums Beekdal en Ede start op 19 maart

IVN Scholenwerkgroepen

Met je klas op een leerzaam avontuur in een nabij natuurgebied? Hulp nodig bij het geven van buitenles? De scholenwerkgroepen van lokale IVN-afdelingen helpen graag.

Nog meer kind en natuur

slootjesdag2_0

Slootjesdagen

Tijdens de Slootjesdagen (juni) organiseren IVN-afdelingen in heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant.

modder kind

Modderdag

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. En daarbij mag je vies worden! Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven.

Nationale buitenlesdag

Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag. We vieren deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven!

Hartje winter

Alle kinderopvanglocaties die spelen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

IVN Het Groene Wiel

IVN Het Groene Wiel verzorgt educatie over natuur, duurzaamheid en gezondheid. In Ede en Wageningen krijgen jaarlijks 24.000 kinderen en jongeren op school natuur- en milieueducatie van Het Groene Wiel.

gebouw groene wiel wageningen