Schone Rivieren in Gelderland

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Samen met consumenten, bedrijven en overheden werkt Schone Rivieren aan het doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030. Binnen dit initatied zet IVN Gelderland zich in voor schone uiterwaarden en rivieren in Gelderland. Dat doen we door samen met vrijwilligers de rivieren en uiterwaarden op te ruimen én door vrijwilligers en omwonenden kennis te laten maken met het mooie rivierengebied.

Schone en Beleefbare Waal

In Gelderland worden de oevers en uiterwaarden van de Waal elk jaar schoongemaakt door meer dan 1000 vrijwillige Waaljutters. Tijdens de opruimacties verzamelen de vrijwilligers belangrijke informatie over de afval die ze opruimen. De vrijwilligers zijn afkomstig van lokale verenigingen in de acht deelnemende gemeenten (Rijnwaarden, Lingewaard, Lingewaal, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel, West Maas en Waal en Neder-Betuwe).
IVN Gelderland is initiatiefnemer en ondersteunt de gemeenten bij het coördineren van de vrijwilligersacties. Daarnaast monitort IVN Gelderland het opgehaalde afval in de acht gemeenten. Naast de opruimacties zetten we ook in op de beleving van de Waal door andere doelgroepen, zoals recreatieondernemers en scholen.

Meer weten over een Schone en Beleefbare Waal? Neem contact op met Bas van Lith van IVN Gelderland.

Contact IVN Gelderland