Recreatieondernemers werken samen met natuur

Recreatie in de natuur versterkt de band tussen mens en natuur. Tegelijkertijd is het belangrijk dat door natuurrecreatie geen schade ontstaat aan de natuur. Daarom werkt IVN aan het vergroten van draagvlak voor de instandhouding van de Nederlandse natuur, zodat we daar nu en in de toekomst van kunnen blijven genieten. Recreatieondernemers zien wij als de schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Daarom leidt IVN Gelderland binnen het programma ‘Gastheer van het Landschap’ horeca- en recreatieondernemers op tot gastheren van het gebied waarin zij werken.

 

IVN Gastheer van het Landschap

Tijdens de cursus VN Gastheer van het Landschap worden ondernemers zich meer bewust van de meerwaarde van natuur voor hun onderneming. Ze leren o.a. over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere waarden van de natuur en de kenmerkende flora en fauna. Samen met andere deelnemers van het programma en (lokale) partijen bouwen ondernemers aan een duurzaam recreatienetwerk.

In samenwerking ontwikkelen de ondernemers activiteiten en natuurbelevingsconcepten, waarmee ze de bezoekers enthousiasmeren voor natuur, hen een optimale beleving bieden en waarmee ze het gebied gezamenlijk op de kaart zetten. Een extra service, die elke onderneming én het gebied aantrekkelijker maakt!

Als ondernemer werken we het klokje rond. Maar je zit toch zo op je eigen terreintje. Je vergeet soms hoe mooi de Achterhoek is. Nu kunnen we echt Gastheer en Gastvrouw zijn: We kunnen goed vertellen hoe prachtig de natuur is en geven tips aan de gasten.

Gastvrouw van het Landschap van camping De Nachtegaal in Hengelo

Hoe gaaf is het om nu de gasten te kunnen vertellen dat de Veluwe de grootste stuwwal ter wereld heeft. En dat de vrouwen op hun linkerzijde begraven lagen in grafheuvels. Een boom is niet ‘gewoon’ een boom, die heuvel is niet ‘gewoon’ een heuvel, maar achter elk natuurverschijnsel schuilt een verhaal, een stuk geschiedenis, waar we met z’n allen zuinig op moeten zijn

Deelnemer Gastheer van het Landschap Nunspeet 2022

Tijdens de cursus werd ons regelmatig verteld: je ziet het pas als je het weet… En dat is echt zo! Ik heb zoveel prachtige dingen gezien- en geleerd tijdens deze cursus. Daarnaast heb ik ontzettend veel nuttige contacten opgedaan.

Deelnemer Gastheer van het Landschap Renkums Beekdal 2022

Training Natuurinclusief Ondernemen

Werk jij in de recreatiesector en wil je het verschil maken door met je bedrijf bij te dragen aan natuur en biodiversiteit? In onze nieuwe training ‘Natuurinclusief Ondernemen’ leer je waarom en hoe je dit aanpakt. Ontdek hoe je jouw bedrijf natuurvriendelijker maakt en hoe je meer natuurbeleving op jouw terrein realiseert.

In de lente van 2024 starten de trainingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om als eerste alle informatie te ontvangen. Wil je liever een training op maat voor jouw bedrijf? Neem dan direct contact op met Mirjam Koedoot via m.koedoot@ivn.nl

Veluwe op één

De Veluwe is een belangrijke trekker voor toeristen en recreanten. De provincie Gelderland wil de Veluwe op één als toeristisch recreatieve (vakantie)bestemming. Het Gastheer van het Landschap programma draagt bij aan deze ambitie en zet de eerste stap. Dit doen we door vanuit een actief Veluwe netwerk gezamenlijk het gebied uit te dragen naar de gasten. In 2023 bereikten wij de mijlpaal van 200 IVN Gastheren van het Landschap opgeleid in de regio Veluwe!

 

Achterhoek 2020

Ook toeristische en recreatieve ondernemers in de gemeenten Bronckhorst, Aalten en Berkelland zijn opgeleid tot Gastheer van het Landschap.

De ambitie van IVN Gelderland is om het Gastheer van het Landschap programma binnen elf gemeenten in de regio Achterhoek te realiseren. Vanuit het netwerk wordt intensief samengewerkt aan producten en arrangementen die gebundeld worden in een jaarlijks terugkerende Beleef-de-Achterhoek-Week.

Interesse?

Ben jij horeca- of recreatieondernemer in Gelderland en wil je meer weten over het prachtige landschap en de natuur in de omgeving waarin jij gastheer/gastvrouw bent? Neem dan contact op met projectleider Mirjam Koedoot.

Als gemeente interesse om in jouw regio een netwerk op te starten van trotse en bewuste Gastheren van het Landschap? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.