Noord-Holland
Natuur
woensdag17apr2019

Natuurles met jong en oud

Met het weer hadden we het niet beter kunnen treffen. Een week geleden was het hier nog flink koud en nat. Maar vandaag is de binnentuin van woon-/zorgaanbieder Amsta De Schutse met zon overgoten. Gelukkig! Want zo dadelijk komen 12 HAVO 2-leerlingen van het Hervormd Lyceum West op bezoek om samen met de ouderen de natuur te beleven. En dat doen we uiteraard lekker buiten!   

Met Groen en Blauw, niemand in de kou
Zelf actief blijven, vrijwilligerswerk doen en aan sociale activiteiten deelnemen vermindert de kans op eenzaamheid en de kans op sociaal isolement. Dat klinkt zo makkelijk, gewoon actief blijven, maar voor ouderen kan het best ingewikkeld zijn dit op eigen kracht te doen. Zeker in de grote stad, waar het vaak lastiger is om in de buurt nieuwe contacten op te doen als het eigen sociale netwerk uitdunt of je beperkingen toenemen. Met het project ‘Met Groen en Blauw, niemand in de kou’ (een samenwerkingsverband van Amsta, IVN, het OranjeFonds én de wijk) ondersteunen we ouderen in contact te blijven met de samenleving. Door activiteiten rondom natuur en waterbeleving vóór en mét de mensen te organiseren, ontstaan er buurtnetwerken die verder gaan dan ‘elkaar eens in de maand zien’. En ervaren mensen op een laagdrempelige manier de vele positieve effecten van de natuur.

Tieners en ouderen beleven samen
Scholen zijn een belangrijk onderdeel van de wijk. En contacten tussen jong en oud hebben een positief effect voor beide generaties. Tijdens de natuurles op 8 april lag de nadruk duidelijk op dingen samen doen en niet op de beperkingen die ouderen op hun leeftijd nu eenmaal vaak krijgen. Voor sommige leerlingen was dit hun eerste bezoekje aan een verzorgingshuis. Maar wat ouderen hen te bieden hebben (mooie verhalen, kennis en ervaring) en wat zij zelf voor ouderen kunnen betekenen (een steuntje bij het lopen, het dichtknopen van een vest of gewoon een gezellige gesprekspartner zijn), dat wisten ze wel! Vol enthousiasme en verrassend veel zorgzaamheid ontdekten de kinderen samen met de ouderen allerlei moois in eigen tuin en van elkaar.

Een dag die we niet meer vergeten
Met steentjes in alle kleuren van de regenboog gingen de jongeren samen met de ouderen opzoek naar natuurlijke voorwerpen die zo dicht mogelijk bij de kleur van het steentje kwamen. De roze bloesemblaadjes die de tuin als een mooie roze deken bedekten, witte schelpjes, grijze veertjes, rode besjes, verdorde bruine en verse groene blaadjes alles werd verzameld en bewonderd. De levende slak, zo werd na enige twijfel besloten, mocht toch weer terug de tuin in. De rest van de verzameling werd verwerkt tot een kunstwerk dat zeker niet onder doet voor een echte Picasso. Bewoners en bezoekers van De Schutse kunnen hem nu iedere dag bewonderen en daarbij even terug denken aan die heerlijke zonnige en gezellige middag met de jeugd van het Hervormd Lyceum West. Deze lieve kinderen mogen zeker nog eens terug komen!