Gezondheid

Geen schermpjes, maar lekker kliederen op ModderDag

IVN 28 juni 2023

Donderdag 29 juni is het weer ModderDag. Vele duizenden kinderen in Nederland mogen deze dag naar hartenlust met modder spelen en dus lekker vies worden. Honderden kinderdagverblijven en bso’s hebben zich aangemeld voor deze elfde editie, waarmee IVN Natuureducatie opnieuw aandacht vraagt voor het belang van vrij spelen in de natuur.

Slootje springen, in een boom klimmen, een steen keilen over het water. Vroeger waren dit voor de meeste kinderen heel normale activiteiten. Maar in onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones. Veel kinderen spelen amper meer buiten en dat, terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert.

Zo’n 2000 kinderdagverblijven en bso’s door heel het land doen donderdag weer mee met ModderDag en organiseren allerlei modderige activiteiten voor hun kinderen, zoals het maken van heksensoep, het houden van een modderloop en het spelen van moddervoetbal. Het doel: lekker vies worden.

Kinderen spelen te weinig buiten
Uit onderzoek blijkt dat natuurrijke speelplekken voor ander, actiever speelgedrag zorgen. Zo laten studies zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. Helaas spelen kinderen van nu zes keer minder buiten dan hun ouders of grootouders deden, zo blijkt uit eerder onderzoek in opdracht van Jantje Beton. Slechts 14 procent van de kinderen in Nederland tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten, tegenover drie op de tien kinderen, die (bijna) nooit of slechts één keer per week buiten spelen.

International Mud Day
International ‘Mud Day’ is ontstaan in Nepal en Australië met de achterliggende gedachte dat kinderen meer in aanraking moesten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag ieder jaar op 29 juni in onder andere Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gevierd. In Nederland werd ModderDag voor het eerst in 2013 georganiseerd.

 

Meer informatie ModderDag

Auteur

Marjolein van der Gaag

06 223 777 57
pers@ivn.nl
Persvoorlichter Landelijk Bureau

Ontdek meer over

Deel deze pagina