Het Genietgebied van Tanja

Noord-Holland 24 juli 2023

Als ik het erf op rij staat Tanja al voor het raam te zwaaien. De deur gaat open en ik word enthousiast begroet door een Jack Russel. Tanja Verbij-Tol is lid bij IVN Waterland en volgde de Natuurgidsenopleiding van IVN. “Er was zoveel vraag, dat er selectiegesprekken gehouden werden. Gelukkig werd ik toegelaten.” Hoe kijkt Tanja terug op de afgelopen anderhalf jaar?

We lopen samen met haar hond Spike naar een stuk natuur langs het kanaal waar Tanja haar onderzoek voor de opleiding deed. Ze noemde dit het Genietgebied. Tanja was altijd al natuurliefhebber. Ze werkt bij een organisatie die zich inzet voor de bescherming van weidevogels en werkt mee aan projecten om de biodiversiteit op het boerenland te vergroten. Het was haar droom om de natuurgidsenopleiding te volgen. Toen IVN Amsterdam, IVN Twiske en IVN Amstelveen samen een opleiding organiseerden, twijfelde ze geen moment.

Een veranderend landschap

We komen aan bij het onderzoekgebied. Tanja legt een kleedje op tafel en haalt kersen en een thermosfles met thee tevoorschijn. Ze begint meteen enthousiast te vertellen. “Je moest voor de opleiding een stuk natuur uitzoeken waar minimaal 1 boom op stond. Gelukkig stonden hier twee wilgen. Een jaar lang heb ik deze plek gevolgd. Ik heb in alle seizoenen gekeken naar de planten, de dieren, het water. Elke week maakte ik vanaf precies dezelfde plek een foto. Als je de foto’s achter elkaar bekijkt is het net een film. Je ziet het landschap continu veranderen. Zo mooi.”

Strijden voor een nieuw bankje

Voorheen stond op deze plek een kapot bankje en was het land helemaal verwilderd. Tanja nam contact op met de gemeente met de vraag of er een nieuw bankje kon komen, maar de grond bleek van het Hoogheemraadschap te zijn. Zij kwamen kijken en namen haar verzoek in beraad. “En ja hoor, na een aantal maanden zag ik dat ze een betegeld paadje hadden gemaakt en er stond een prachtige nieuwe picknicktafel. Ik stond hier met mijn handen in de lucht te juichen: ”Yes, het was gelukt!”

Een levendige plek

Terwijl we op het bankje zitten, worden we begroet door wielrenners en bekenden van Tanja. Ook de man van Tanja rijdt voorbij op de tractor. “Altijd als ik hier kwam voor mijn onderzoek, was het bankje bezet. Zo zat hier een keer een man, waar ik normaal gesproken niet zo snel mee in contact zou komen. Maar we raakten aan de praat en bleken veel raakvlakken te hebben. En die keer dat een stel een hangmat tussen de wilgen ophing en hier de nacht doorbracht. Of die kok met zijn drukke baan, die hier zijn tentje opzette en tot rust kwam. De plek is nóg meer gaan leven.”

Ik kan dit

“De natuurgidsenopleiding was intensief, maar fantastisch. We kwamen eens per twee weken samen, en dan deed je daarnaast nog je eigen onderzoek, huiswerk en groepsopdrachten. Het was een hele leuke groep mensen. We zijn zelfs een keer een weekend weg geweest met z’n allen. Ik had wel meer feedback van mijn medestudenten willen krijgen en meer willen leren over het gidsen zelf. Maar verder: helemaal geweldig. Ik heb zo veel geleerd. Eigenlijk was elk onderwerp een opleiding op zich. Ik heb nog beter leren kijken en voel me sterker als gids. Laatst heb ik een excursie op Marken gegeven over plasdras en een basiscursus weidevogels. Zonder de opleiding had ik dit nooit aangedurfd. Maar nu kan ik dit.”

Geslaagde eindopdracht

Voor de eindopdracht moesten studenten een product presenteren. Tanja ontwikkelde een methode: “Soorten scoren”, waarbij je in de natuur op zoek gaat naar 4 soorten flora en 4 soorten fauna. Ze ontwikkelde kant-en-klare kaarten voor gidsen en materiaal voor deelnemers. “Er werd ontzettend goed op gereageerd en mensen wilden zelfs al een set bestellen.”

Zelf ontdekken

Ik heb heel veel respect voor de docenten van de opleiding. Ze hadden twee groepen, dus hebben keihard gewerkt. Dit zijn ook vrijwilligers, hè? Ik wil heel graag iets terug doen door zelf voor de afdeling te gidsen. De eerste try out- thema wandeling voor IVN Twiske staat al gepland op 20 augustus: Vrouwennamen in planten. Wat voor soort gids ik ben? Ik bereid me altijd goed voor, ben enthousiast, laat het de deelnemers graag zelf ontdekken en geef ze graag iets mee.”

Dan lopen we terug naar de boerderij, waar Tanja me haar eindopdracht en certificaat laat zien. “Ik ben hier echt heel trots op!”

 

Meer lezen over het Genietgebied van Tanja? Ga naar www.geniet-gebied.nl.

Ook interesse in de natuurgidsenopleiding? Kijk hier voor een overzicht van alle opleidingen in Nederland: Natuurgidsenopleiding volgen – Natuuracademie (ivn.nl)

 

Deel deze pagina