Heeze Leende
Kind & Natuur
zondag19jun2022

Jeugd IVN op strooptocht langs de waterkant

Het was voor de kinderen van het Jeugd IVN heerlijk toeven langs de waterkant op zondag 12 juni. Achttien enthousiastelingen schepten erop los en vonden veel verschillende waterbeestjes. Wie had kunnen bedenken dat er zoveel leeft en beweegt in een sloot? Twee natuurgidsen van IVN Heeze-Leende hielpen de kinderen met het determineren van de beestjes. Zij beantwoordden de vele vragen en leerden hoe de beestjes eigenlijk leven onderwater. Wat eten ze, hoe ademen ze en hoe ziet hun levenscyclus eruit?

De kinderen (en hun begeleiders) hebben veel geleerd, maar de belangrijkste tip was: gewoon heeeeeeel goed kijken en dan zie je soms zomaar hoe een beestje naar het oppervlak komt om lucht te halen. Of hoe het een ander beestje vangt met een uitklapbaar monddeel. Of hoe het vervelt en steeds een stukje groter wordt tot het uiteindelijk een heel andere vorm en kleur krijgt.

De kinderen hebben allemaal een zoekkaart gekregen en gaan daar in de komende tijd zeker zelf mee aan het werk. En als ze er niet uit komen dan is er altijd wel een IVN-er die ze wil helpen.