Cursussen

De werkgroep cursussen verzorgt jaarlijks een aantal cursussen over natuur en duurzaamheid. Bij deze cursussen voor volwassenen (voor kinderactiviteiten zie werkgroepen Kinderactiviteiten en Scholen) ligt het accent vooral op zien, doen, beleven en genieten! 

De meeste cursussen bestaan uit boeiende buitenlessen/excursies aangevuld met kleinschalige lesavonden in de Sleutelbloem. Over het algemeen zijn de aangeboden cursussen kort en laagdrempelig. Over welk onderwerp zou jij wel eens een cursus willen volgen? Laat het ons weten.

Aanmelden voor cursussen? Vragen over cursussen? Neem dan contact op met ons contactpersoon: Ineke Thijs, tel. 06-2945 4862 of                                 e-mail:  cursusteam@ivnheezeleende.nl


H-L Natuurcursus meanderende beek

 

Vijf korte cursussen in 2020

 

In 2020 biedt IVN Heeze-Leende vijf leuke korte cursussen aan rondom het thema ‘Beekdal’. Hiermee sluiten we aan bij het thema van het 50-jarig jubileum van IVN Heeze-Leende. Daarbij staat een jaar lang het beekdal van de Kleine Dommel in Heeze centraal. En dus ook in ons cursusaanbod.

Download hier de flyer met alle cursusinfo en cursusdata 2020

Januari - De bever

bevercursusIn 1826 verdween de laatste bever uit Nederland. Maar ze zijn terug! De laatste jaren nemen bevers hun plek weer in in onze rivieren en beekstelsels. De kans is groot dat ze zich ook langs de Kleine Dommel in Heeze vestigen (of zitten ze er misschien al?). Meer weten over het grootste knaagdier van Europa? Volg dan deze cursus! We nemen jullie mee in de leefwereld van deze indrukwekkende dieren. En we kijken samen met twee beverdeskundigen hoe mens en bever samen kunnen gaan in onze voor beide belangrijke watersystemen. Tijdens twee excursies gaan we op zoek naar beversporen. Die leren ons meer over het verborgen leven van deze schemerdieren.

Zie Bevercursus voor uitgebreide informatie (data, kosten en aanmelden) of download hierboven de cursusflyer 2020.

Maart - Amfibieën

amfibieëncursusIn het voorjaar worden de kikkers, padden en salamanders wakker. Ze trekken dan massaal naar onze beken en vennen. Waarom doen ze dat? En welke soorten kun je dan tegenkomen? Hoe leven amfibieën eigenlijk? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je tijdens onze amfibieëncursus. We hebben een expert uitgenodigd die je alles kan vertellen over amfibieën: de bekende veldbiologe Annemarie van Diepenbeek. Maar ook de mensen van de amfibieënwerkgroep van IVN Heeze-Leende werken aan deze cursus mee. Zij hebben een schat aan informatie over amfibieën in onze gemeente. En zij kennen de beste plekken voor de amfibieënexcursie die deel uitmaakt van deze cursus.

Zie Amfibieëncursus voor uitgebreide informatie (data, kosten en aanmelden) of download hierboven de cursusflyer 2020.

April - De ijsvogel en andere beekdalvogels

vogelcursus

In april richten we ons op de vogels die je op of langs het water kunt aantreffen. En het mooiste voorbeeld is toch wel de ijsvogel! Dit felblauwe vogeltje is een prachtige verschijning. Maar zie ‘m maar eens te vinden… We zullen daar ons best voor doen! Ook andere vogels komen aan bod. Zoals bijvoorbeeld de wilde eenden en meerkoeten op de beek, de reiger en kleine karekiet op de oevers, zangvogels in het struweel, roofvogels in de lucht… Leer meer over vogels tijdens twee leuke lesavonden en twee excursies in of rond het beekdal.

Zie Vogelcursus voor uitgebreide informatie (data, kosten en aanmelden) of download hierboven de cursusflyer 2020.

Juni - Planten van het beekdal

plantencursusWelke planten groeien in het beekdal van de Kleine Dommel? Vast wel paarden- en boterbloemen, maar er zijn zoveel meer soorten die u misschien nog niet kent. Dit is uw kans om samen met ons het gebied van de Kleine Dommel te gaan verkennen op zoek naar minder bekende planten. Hoe heten ze, bij welke familie horen ze en waarom groeien ze op deze specifieke plaats? Ook besteden we aandacht aan manieren die er zijn om planten op naam te brengen, kenmerken van bloemen en planten en plantenfamilies. Al met al een leerzame maar vooral ook leuke cursus voor iedereen die wat meer van planten wil weten.

Zie Plantencursus voor uitgebreide informatie (data, kosten en aanmelden) of download hierboven de cursusflyer 2020.

September - Weer: wolken, wind en water

weercursusWat dacht u van een luchtige cursus over het weer? Zon, wolken, wind en regen: we kennen het allemaal maar waar komt het weer nou eigenlijk vandaan? In deze cursus gaan we het hebben over wolken, wind, neerslag, weerstations, weersvoorspellingen en weerkaarten… Kortom alles wat met het weer te maken heeft. Wat heeft dat nou met het beekdal te maken, denkt u misschien. Maar de Kleine Dommel is een laaglandbeek die vooral gevoed wordt door regen. Bovendien dient het beekdal in Heeze als opvangbuffer bij hoge waterstanden. Tijdens de excursies komen ook deze aspecten aan bod.

Zie Weercursus voor uitgebreide informatie (data, kosten en aanmelden) of download hierboven de cursusflyer 2020.

  Werkgroep

   

  cursuswerkgroep

  Vlnr: Leo van Bossum, Henk van der Kruijs, Ine Troelstra , Trineke Hofstra, Ineke Thijs, Corrie Vincent en Annemiek van Dijk.

  Aanmelden voor cursussen? Vragen over cursussen? Of geïnteresseerd om ook deel uit te maken van ons cursusteam? Neem dan contact op met:

  Ineke Thijs, tel. 06-2945 4862 of e-mail: cursusteam@ivnheezeleende.nl

  Terugblik

  Al ruim veertig jaar organiseert IVN Heeze-Leende cursussen op gebied van natuureducatie (in 2018 vierden de cursuswerkgroep dit jubileum door de bouw van educatieve insectenhotels).

  Welke onderwerpen kwamen zoal aan bod? Te veel om op te noemen! Gewilde cursussen die geregeld terugkeren zijn bijvoorbeeld: een vogelcursus, paddenstoelencursus of een cursus natuurfotografie.

  Onze meest uitgebreide ‘natuurcursus’ (vroeger groencursus) is ook meteen de vaakst terugkerende en meest populaire cursus. Weten hoe dat in zijn werk gaat?

  Lees dan ons verslag van de Natuurcursus 2019

  Terugblik vorige cursussen:

  Terugblik cursus digitale natuurfotografie 2018

  Terugblik cursus Wilde Bijen 2018

   

  ​​