De Oude IJsselstreek
Vogels
zondag10apr2022

Vogelen in de Slangenburg

Verslag van de publieksexcursie op landgoed Slangenburg bij Doetinchem op zondag 10-04-2022. Met gidsen van de Vogelwerkgroep kijken en luisteren naar (zang)vogels op een mooie voorjaarsochtend.

Het is nog fris om 8.00 uur als de 12 deelnemers arriveren op de parkeerplaats naast het kasteel. Sommigen hebben hun autoruiten nog moeten krabben voor ze op pad konden.
Marjon vindt nog een paar liefhebbers die wel een leenkijker van vogelwerkgroep willen gebruiken met de wandeling. Geen overbodige luxe, want niet alle vogels zitten netjes op een paar meter afstand, enkele roodborstjes nagelaten...

Eerst kijken we even op de gracht naar wat wilde eenden, meerkoeten en een waterhoentje. Frans heeft ook al een meerkoetennest gespot.
Af en toe schiet er een spreeuw onder de dakpannen van het kasteel. Op een schoorsteen, waar rook uit komt (tja, zo'n huis moet ook verwarmd!), zit een (kouwelijk?) kauwtje. Een stel andere zit op de bliksemafleiding van een van de bijgebouwen. We horen zanglijster, tjiftjaf en boomklever terwijl we nog niet eens echt het bos in zijn.

IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep"Kijk!", roept iemand "Een appelvink, midden op het pad". En ja hoor, daar zit een pracht van een appelvink rustig pikkend op het bospad naast de gracht. Zo vaak krijg je deze schuwe vogel niet zo mooi in beeld. Wat een bof!
Iets verder zien we in het topje van een boom, lekker in het zonnetje, een zingende zanglijster. Volgens Jac. P. Thijsse roept hij zijn kinderen: "Pietje, Pietje, Pietje, Frederiek, Frederiek, Frederiek!" Altijd die kenmerkende herhaling in zijn welluidende zang. Later komen we ook de grote lijster nog tegen. Hij zit op een flinke afstand hoog in het topje van een boom, maar toch is de zang (lijkt op een eentonige merel) van verre te horen.

IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep Ook zien en horen we de grote bonte spechten, zowel roffelend als roepend. De groene, IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroepzwarte en middelste bonte specht krijgen we deze ochtend helaas niet te zien maar wel horen we ze roepen.
De zwartkoppen zijn ook weer terug in het land. Onderweg horen we er verscheidene. Niet te verwarren met de glanskop(mees), waar we een roepend koppeltje van van langs zien vliegen.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepOp het eind van de wandeling worden we getrakteerd (speciaal geregeld door 'natuurgids in opleiding' Gert-Jan) op een stelletje zomertalingen. En tot slot nog een ooievaar neerstrijkend op een boom, waarvan de kruin was afgezaagd. IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepBlijkbaar was hij nog niet 'zondags' genoeg, want het verenkleed moest uitgebreid gepoetst. 

Terug op de parkeerplaats volgt nog een traktatie: een deelnemer had chocolade paaseitjes in de aanbieding...!

IVN De Oude IJsselstreek
Gidsen: Frans Witjes, Marjon van Drongelen en Jeltje Berendsen
Verslag + foto's: Jeltje Berendsen