De Oude IJsselstreek
Landschap
maandag14jun2021

Verslag van een wandeling door de Heidenhoeksevloed

Altijd leuk om in dit prachtige natuurgebied, ongeveer 31 ha groot, te wandelen. Het ligt op een kruising van droge en natte gebieden en is mede daardoor rijk aan bijzondere soorten planten en dieren.

De wandeling startte deze keer met 7 deelnemers en 3 gidsen vanaf de P-plaats aan de Jolinkdijk. In verband met corona moesten de deelnemers zich van te voren aanmelden. Tijdens de voorwandeling ontstond het idee om de deelnemers zelf op pad te sturen, via een uitgezette routeplanning op papier én foto’s met interessante wetenswaardigheden.

Door het beperkte aantal deelnemers van vanmiddag besloten wij om als één groep te gaan en daar hebben we totaal geen spijt van gehad. Los van de besproken uitgezette route kwamen we nog veel andere leuke en interessante waarnemingen tegen. Want dit natuurgebied biedt elke dag en jaargetijde wel iets moois.

IVN De Oude IJsselstreek - HeidenhoeksevloedNaast de vele orchideeën, margrieten, ogentroost, vergeet-mij-nietjes, wikke soorten, drie soorten koekoeksbloemen, Europese fijnstraal,  grasklokjes, hertshooi,


verschillende distelsoorten, koninginnenkruid en allerlei soorten grassen zoals blauwgras en knopaar is er nog veel meer.

Met dit weer waren ook de libellen erg actief. Wij zagen  verschillende soorten o.a. de keizerlibel en ook de volop aanwezige pantserjuffer.

IVN De Oude IJsselstreek - Heidenhoeksevloed

IVN De Oude IJsselstreek - Heidenhoeksevloed

 

 

 

 

Bijna op elke hoek van dit gebied  kun je boompiepers horen en zien met hun kenmerkende vlieggedrag. Ook veel andere (bos)vogels komen in dit gebied voor en het is natuurlijk altijd leuk op diverse plekken de tuinfluiter met zijn onstuimige zang te horen.

IVN De Oude IJsselstreek - Heidenhoeksevloed

Jannie, onze hoofdgids, gaf het voor de start al aan, als we met een kleine groep gaan duurt de wandeling altijd langer. Haar voorspelling kwam ook dit keer weer uit.  Mede door de enthousiaste groep kwamen we na 2 ½ uur wandelen weer terug op de parkeerplaats.

We kunnen terugzien op een hele mooie middag.  Met dank aan Jannie, Tonnie, Marian en Stef.

Tekst en foto's: Stef Veldkamp

Wilt u zelf deze route lopen? Download dan de volgende drie bestanden: de kaart, de routebeschrijving en een fotovel met interessante wetenswaardigheden.

Kaart route HeidenhoeksevloedRoutebeschrijving HeidenhoeksevloedFotovel Heidenhoeksevloed