De Oude IJsselstreek
Paddenstoelen
dinsdag19okt2021

Paddenstoelen zoeken in het Noorderbroek

Zondagmiddag 17 oktober jl. werd de laatste paddenstoelenexcursie van ons jaarprogramma gehouden, door regiowerkgroep 'Rondom Strang & Iessel' in het Noorderbroek (ten noordwesten van Varsseveld).
Aangezien Staatsbosbeheer in het westelijke deel van het bos met zaagwerkzaamheden bezig is, beperkten gidsen Frans, Ellis en Jeltje zich tot het oostelijke deel van het bos. Daar waar de paden nog goed begaanbaar (en gemaaid!) waren.

Met voorwandelen viel het aantal soorten zwammen wat tegen, maar vol goede moed toog men toch die middag met zo'n 15 deelnemers het bos in. De kinderen (en ook een aantal volwassenen), met een Scharrelkids-zoekkaart bij de hand, vonden al gauw de eerste gewone zwavelkopjes en aardappelbovisten. Ook de gewone krulzomen waren volop te vinden, sommige nog klein (beginstadium) tot zo groot als een pannenkoek met een helemaal uitgespreide hoed.

In een klein stukje beukenbos vonden we weer hele andere zwammen: rode braakrussula's en gele russula's, heel veel rode koolzwammetjes in alle stadia van jong en pimpelpaars tot oud met omgekrulde hoedjes of al aan het verbleken.
IVN De Oude IJsselstreek PaddenstoelenVan paars naar roze: de heksenschermpjes. En wat dacht je van dennenvlamhoedjes, trechterzwammetjes en elfenbankjes. Een heel kleurenpalet bij elkaar!
IVN De Oude IJsselstreek PaddenstoelenOmdat een groot deel van het bos uit naaldbomen bestaat, vonden we veel soorten die hier mee samenleven, erop parasiteren en/of specialisten die dit soort hout afbreken. De bosbodem was soms geheel bedekt met een 'hoogpolig tapijt' van diverse soorten mos. Daar staken de soms fraai gekleurde zwammen en zwammetjes mooi tegen af.

Grote sponszwam                                        Dennenvoetzwam
IVN De Oude IJsselstreek PaddenstoelenEekhoorntjesbrood                                        Kastanjeboleet

Gele ringboleten (onder lariks)                     Rode zwavelkopjesIVN De Oude IJsselstreek Paddenstoelen                                                                        Gewone krulzoom

IVN De Oude IJsselstreek Paddenstoelen
Blauwe kaaszwammen

Ook het vaak over het hoofd gekeken kleine Eikentakstromakelkje werd gespot op een eikentakje, naast die leuke oorzwammetjes. En we vonden nog een paar van die eigenaardige slijmzwammen, die eigenlijk niet tot het paddenstoelenrijk behoren en hun geheel eigen levenswijze hebben.

Eikentakstromakelkje                                   Franjezwam

EikentakstromakelkjeBoompuist                                                    Rossig buiskussen

EikentakstromakelkjeOorzwammetjes

Tijdens de excursie werden meer zwammen gevonden dan tijdens het voorwandelen. Zo zie je maar weer; waar vele ogen samen zoeken, zien ze ook vaak meer!
We hebben in ieder geval een heel aantal soorten, die op de zoekkaart staan, kunnen vinden. Daarnaast nog een heel stel extra naast de hierboven al genoemde en gefotografeerde soorten. Het was een leuke middag!

Tekst: Jeltje Berendsen
Foto's: Ellis Breukelaar, Frank ter Berg, Wil Paulus en Frans Witjes