De Oude IJsselstreek
Klimaat
vrijdag12nov2021

Nacht van de Nacht

IVN De Oude IJsselstreek - Nacht van de nacht 2021

Zaterdag 30 oktober is het weer zover. Gidsen en vrijwilligers van de regiowerkgroep Graafschap hebben voor de 17e Nacht van de Nacht een avondwandeling georganiseerd over landgoed ’t Veld in Halle. 

 

Ruim 50 volwassenen en kinderen komen opdagen. In de Ruumte is een doorlopende presentatie van nachtopnames met wildcamera’s  en er staat een opstelling van sterrenbeelden.

IVN De Oude IJsselstreek - Nacht van de nacht 2021

We lopen een route waarbij we meerdere facetten van de nacht tegenkomen. Allereerst lopen we over een kronkelpad langs een touw door een oud bos. We komen bij een verteller die vertelt over het ontstaan van de Nacht van de Nacht en de invloeden van licht en geluid op het nachtleven in de natuur.

We vervolgen onze route en ontmoeten de nachtdieren. Hier kunnen we nachtgeluiden raden en we zien meerdere nachtdieren verdekt opgesteld.

IVN De Oude IJsselstreek - Nacht van de nacht 2021De volgende post is klompengolf bij nacht…. De deelnemers kunnen een kort circuitje lopen door een lichtgevende bal met behulp van een klompgolf-stick door poortjes te slaan. Ook worden de ballen overgegooid. Dat valt nog niet zo mee in het donker.

 

We vervolgen de route in de stromende regen en belanden bij een tafel met geheimzinnige mandjes en bakjes…. Hier wordt in het donker geroken en gevoeld. Sommige materialen zijn duidelijk herkenbaar (lavendel) anderen totaal niet te identificeren (mispel).

IVN De Oude IJsselstreek - Nacht van de nacht 2021

 

 

Bij een mooi uitgelichte poel horen we een mysterieuze stem die ons goedenavond wenst.  In het duister op een hoogzit  zit een dame verscholen die de wandelaars doet schrikken en een eng verhaal vertelt.

 

 

Wat verderop ontwaren we het profiel van de Ruumte waar onze wandeling ten einde is. Hier is in een hoek onder de kapschuur een groot wit doek opgehangen met een vlinderlamp. Tal van insecten en vlinders hangen tegen het doek en er wordt door een deskundige uitleg bij gegeven.

Het kijken naar de sterren met uitleg moet helaas vanwege de weersomstandigheden vervallen. We hadden beter een regendeskundige kunnen uitnodigen….

Dank aan iedereen die heeft mee geholpen bij de voorbereiding en uitvoering!

Tekst en foto's: Tonnie Oosterhoff, IVN-gids