3 keer is scheepsrecht in het Aaltense Goor… Vogels

3 keer is scheepsrecht in het Aaltense Goor…

De Oude IJsselstreek 1 mei 2022

IVN De Oude IJsselstreek

Vrijdag 29 april even het terrein verkend voor een aangevraagde IVN-excursie in het Aaltense Goor op zaterdag. Een groep die logeerde in het Caspershuus in De Heurne wilde graag een natuurwandeling in een plaatselijk gebied.
Aangezien er ook al andere activiteiten gepland stonden waarbij IVN’ers nodig waren, bleef ik als enige optie over. Maar het is geen straf om in dit gebied rond te lopen. Er valt, zeker nu in het voorjaar, van alles te horen en te zien.

Het gebied staat bekend om de nachtegalen, maar helaas waren er nog maar weinig waarnemingen gedaan dit voorjaar en als ze al werden gehoord dan was het net buiten het Aaltense Goor.
Vol goede moed ging ik op pad, maar het was frisjes en er stond een matige noordenwind. Genoeg andere vogels maar helaas geen nachtegaal gehoord.

De volgende middag op pad met de groep, die bestond uit een divers gezelschap afkomstig uit alle (uit)hoeken van het land; van Den Haag tot Amsterdam en Apeldoorn. Geen van allen waren bekend met het gebied en lieten zich graag verrassen. Aankomend gids Josine Bruggink liep ook mee. Gelukkig was de koude noordenwind wat gaan liggen.

IVN De Oude IJsselstreek

We zagen o.a. een rode wouw overvliegen, hoorden vele boompiepers en de koekoek natuurlijk. De weitjes stonden vol met paarden- en pinksterbloemen. Hier nog wel… Zelfs een enkele kievit buitelde nog door de lucht. Een deelnemer verzuchtte het zo fijn te vinden deze te horen en zien. In zijn eigen woonomgeving was deze boerenlandvogel inmiddels verdwenen. De reeën lieten zich wel goed zien.

Verder bewonderden we de bloeiende waterviolier in een slootje, waar de opdrogende randen bruinig kleurden door het ijzerrijke kwelwater.
De oorspronkelijk bedoelde wandeling van 1,5 uur liep flink uit, maar dat was geen enkel probleem want de mensen genoten en reden na afloop tevreden terug naar hun logeeradres.
Op de parkeerplaats troffen we nog een echtpaar dat tijdens hun wandeling welgeteld 1 nachtegaal had gehoord. Die hadden wij weer gemist…!

IVN De Oude IJsselstreek

De volgende ochtend (zondag 1 mei) stond de IVN publieksexcursie op het programma. Bij de intro temperden we (gidsen Frans, Witjes, Kitty Janssen en Jeltje Berendsen) alvast de verwachtingen voor wat betreft de aanwezige nachtegalen. Want tja, we hadden ze nog steeds niet gehoord. Wel had Frans op koningsdag een paar dagen eerder een prachtige boommarterwaarneming gedaan waarover hij vertelde.

IVN De Oude IJsselstreek

Onderweg zagen en hoorden we wel genoeg andere leuke vogels, al waren ze misschien door de kou en bewolking iets minder ‘aanwezig’ dan gehoopt.

De wandeling liep al op z’n eind en nog steeds hadden we geen enkele nachtegaal gehoord. Zou het dan echt dit jaar niet lukken om een exemplaar te horen zingen met het publiek erbij?
We hadden de moed al bijna opgegeven toen we plots vanuit een struikenrij in het Zwarte Veen (grenzend aan het Aaltense Goor) toch nog de bekende klanken en uithalen hoorden van deze fantastische zanger!
Gelukkig maar, want wat is een nachtegalenwandeling nou zonder nachtegalen… Het had me alleen wel 3 bezoeken gekost voordat ik ‘geslaagd’ was. Drie keer is scheepsrecht!

Tekst: Jeltje Berendsen
Foto’s: Kitty Janssen, Frans Witjes (boommarter) en Jeltje Berendsen

Ontdek meer over

Deel deze pagina