Plantenwerkgroep inventariseerde in de afgelopen zomer plantengroei in Lofar Bloemen en planten

Plantenwerkgroep inventariseerde in de afgelopen zomer plantengroei in Lofar

Borger-Odoorn 10 december 2020

 

Tussen 2 juli en 15 september inventariseerde de plantenwerkgroep van onze afdeling de plantengroei in een deel van het Lofargebied tussen Buinen en Exloo. Ruwweg het gebied ten zuidwesten van de Beeksdijk (dit is de bekende vogelboulevard door Lofar).

kwelwaterKwelwater in het LOFAR-gebied ©Jos Vink

Het betreft  het kwelgebied met grote rietvelden, waterpartijen en schraalgraslanden. Het gebied is het gehele jaar afgesloten voor publiek (rustgebied). De plantenwerkgroep had toestemming van Het Drentse Landschap om na de broedtijd (15 juni) het gebied te betreden en ging gemiddeld één keer per week op stap. Dit kon prima coronaproof. De groep is klein en afstand houden is binnen het uitgestrekte gebied gemakkelijk. Wel liepen we er regelmatig tegenaan dat het gezamenlijk goed bestuderen van de kenmerken van de planten die we vonden heel lastig is in coronatijd.

groot wintergroenRond wintergroen ©Jos Vink

Gelukkig hadden we professionele ondersteuning van ervaren floristen. Onze vaste begeleider is Jan Klooster en regelmatig waren ook Ben Hoentjen en Els Heijman van de werkgroep Florakartering Drenthe aanwezig.

Prachtig gebied

Lofar staat vooral bekend om de vele vogelsoorten die er gezien worden. In ons tijdschrift Hondsrug en Veenlanden schreef Roelof Manting hierover twee keer een artikel. Al eerder hooorden we dat achter de rietmoerassen prachtige natuurpareltjes schuilgaan met een overweldigende plantengroei. We hadden hoge verwachtingen en daarin werden we niet teleurgesteld. Over de resultaten van de inventarisaties doet Jos Vink verslag in een uitgebreid verhaal, dat samen met een lijst van de gevonden planten en de al genoemde artikelen van Roelof, te vinden is achter deze link

Scroll door tot het einde van de tekst en je ziet de verschillende links.

moeraskartelbladMoeraskartelblad ©Jos Vink

Ontdek meer over

Deel deze pagina