Bestrijding Reuzenberenklauw

Berenklauw bestrijden succesvol

Regelmatig gaat een groepje vrijwilligers op zaterdag naar het Vroege Vogelbos. Daar lopen ze hun ronde met steekschoppen, zeisen en schoffels.

Ze steken, maaien of schoffelen de reuzen Berenklauw en voorkomen dat de plant een plaag wordt. Dit doen ze al jaren en niet zonder succes; op de meeste plekken heeft men ze nagenoeg onder controle. Iedereen kan meedoen en het is leuk om te zien dat af en toe ook mensen afkomstig uit andere groene vrijwilligersgroepen uit Almere meedoen.

De reuzen Berenklauw is een hardnekkige plant en in deze tijd bloeit hij op allerlei plekken. Op die plekken zullen ze zich zeker uitzaaien. In het werkgebied van de Vroege Vogelbos Vrijwilligers proberen ze dat absoluut te voortkomen.

Begin dit jaar hadden ze een nieuwe brandhaard bij de poel ontdekt waar een heleboel zaailingen stonden. Daar hebben ze er weer heel veel van uitgegraven maar het zal zeker nodig zijn om die plek nu regelmatig aan te pakken. Verder concentreren zij zich met name op  het (nieuwe) zandpad  om daar de bloeiers een koppie kleiner te maken.

Bij de bosrand bij het grote open veld waar de Vroege Vogelbos Vrijwillgers  al jaren de berenklauw bestrijden, is vrijwel niets meer te vinden, verderop langs het pad staan er ook nog maar een enkeling. Een van de vrijwilligers was al een paar jaar niet meer geweest en was ernstig onder de indruk van wat ze bereikt hadden. "Bijna zielig om die enkeling die er nog staat uit te steken...".

Ook meedoen? Geef je naam en e-mailadres door aan ivnalmere@yahoo.com en we houden je op de hoogte van toekomstige werkdagen die veelal op zaterdagochtend plaats vinden.