Lezing met fietstocht in en om de Boterhuispolder 1/4/23

Het veenweidegebied in beweging
Het veenweidegebied staat onder druk, maar er wordt hard gewerkt aan een ander gebruik van de polder, waarmee herstel van de biodiversiteit en de weidevogels een kans krijgt. Kortom: de polder is in transitie. Er leven veel vragen: kan een boer in de polder nog een eerlijke boterham verdienen en hoe dan? Kunnen die weidevogels en insecten niet ergens anders een betere plek vinden? Gaan we van Nederland één grote tuin maken?
Veel van deze onderwerpen komen op 1 april op het Polderpodium ter sprake, want dan organiseert de werkgroep Natuur in Dynamiek van IVN Leidse regio een korte lezing over dit gebied. Aansluitend gaan we op de fiets om e.e.a. met eigen ogen te bekijken.
Programma van 1 april van 13.30 – 16.15 uur
Welkom vanaf 13.00 uur, om 13.35 uur vertelt agrariër Joost van Schie over zijn plannen; hoe hij het roer op zijn bedrijf drastisch omgooit. Vervolgens zal Bert van Leeuwen – onze gastheer en eigenaar van het Polderpodium – ons laten zien op welke manier hij met agrarisch natuurbeheer zorg draagt voor weidevogels. Daarna stappen we in kleine groepen op de fiets. Een deel van de deelnemers gaat eerst fietsen en krijgt deze toelichting na het fietsen. Het wordt een flinke fietstocht van ruim een uur in en rond de Boterhuispolder. Na afloop komen we terug bij het Polderpodium voor een kop koffie of thee en kunnen we ervaringen uitwisselen.
Belangrijke en praktische zaken
• Het adres; Warmond Buiten, Langebrug 1, 2362 XA Warmond.
Let op Warmond Buiten ligt níet in het dorp Warmond maar tussen Leiderdorp en Oud Ade, ga vanuit Leiderdorp de Leidseweg. ga vóór de brug (die Langebrug heet) linksaf en volg het pad een stukje door het weiland. Kijk ook op de kaart hieronder!
• Kom vooral op de fiets, er is bij het Polderpodium zeer beperkt parkeerruimte. Kom je van ver, parkeer dan je auto ergens in Leiderdorp en fiets het laatste stuk.
• Even rekening mee houden: het wordt een lange middag. We ontvangen u met thee/ koffie vanaf 13.00 uur en om 13.30 uur starten we. En om uiterlijk 14.30 stapt een deel van de aanwezigen op de fiets en het andere deel gaat met Bert van Leeuwen mee naar het plas-drasgebied en stapt daarna op de fiets. De eerste fietsers krijgen na afloop van de fietstocht een toelichting van Bert. Volgens verwachting zijn we allen rond 16.00 uur weer terug bij het Polderpodium, waar u verwelkomd wordt met een kop koffie of thee
• Het meebrengen van een verrekijker is aanbevolen. Wij hebben ook kijkers in bruikleen.
• Het weer: IVN-excursies gaan altijd door, tenzij je de avond tevoren een bericht krijgt dat het anders wordt. Zorg in elk geval voor regen – en warme kleding. Ook voor binnen, want de ruimte van het Podium zal i.v.m. met de huidige stookkosten niet verwarmd worden.
• Ongebruikelijk voor IVN-excursies, maar wij willen je om een bijdrage van €5, – pp vragen, zodat we de kosten kunnen dekken. Je kan deze bijdrage op de dag zelf contant voldoen.
• Je kan hier bij zijn door je snel aan te melden; het aantal plaatsen is beperkt en vol =vol. Aanmelden kan via werkgroepklimaat.ivnleidseregio@gmail.com Maddy van Holland.
Wij hopen een leerzame en mooie middag met elkaar te beleven,
De Werkgroep Natuur in Dynamiek – IVN Leidse regio

01 april 2023 - 13:30
Wanneer
zaterdag 01 april 2023
13:30 tot 16:15
Waar
Polderpodium Warmond Buiten
Langebrug 1
2362 XA Warmond-Buiten
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Vrijwillige bijdrage €5 pp
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina