Huys te Warmont

‘t Huys te Warmont
Aan de rand van Warmond ligt, verscholen in het groen, landgoed ‘t Huys te Warmont. In 1961 heeft het Zuid-Hollands Landschap dit landgoed aangekocht. Op het landgoed ligt een parkbos met eeuwenoude lanen en kronkelende paden. Hier zijn eeuwenoude taxusbomen en moerascipressen te vinden, en er zijn prachtige oude eiken- en beukenlanen. Daarnaast zijn er graslandjes die luisteren naar prachtige namen als Droomweide met daarin de Droomvijver. Ook is er een kasteelgracht die tussen de kastanjes door in het bos lijkt te verdwijnen. Bij een wandeling over dit terrein ontvouwt zich een eeuwenlange geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur.

IVN – wandelingen
Natuurgidsen van IVN regio Leiden geven hier regelmatig excursies. Tijdens deze excursies wordt ingegaan op wat er in het betreffende seizoen te zien is: bomen, planten, paddenstoelen en vogels. Er is ook aandacht voor natuurbeleving in dit parkbos in de Randstad maar er ook de natuur- en cultuurhistorische waarden komen aan bod.
Onder Activiteiten op deze website vindt u informatie over IVN – wandelingen op landgoed ’t Huys te Warmont.
Start van de wandelingen: bij ingang Herenweg 139, Warmond
Route met eigen vervoer: Parkeren (vlakbij) aan de Beatrixlaan.

Wandelroute
Op de website van Zuid-Hollands landschap vindt u de beschrijving van een groene wandelroute door Leiden, Oegstgeest en Warmond die ook door het park rond Huys te Warmont loopt. Deze wandeling heet “Wandelen door Stedelijk Hout” en gaat voor een groot deel via wandelknooppunten.