Hertenkamp, Wassenaar

Hertenkamp2, WassenaarAan de binnenduinrand van het duingebied Meijendel, naast het recreatiegebied Duinrell in Wassenaar, ligt een open, licht glooiend gebied: De Hertenkamp. Het is een klein, maar door zijn grote diversiteit aan flora en fauna een verassend mooi en uniek natuurparadijsje. De ingang is te bereiken bij de kruising van de Jagerslaan en Spelderslaan. U bent welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang en een bord bij de ingang geeft nuttige informatie. Honden zijn verboden.
Teneinde de Hertenkamp voor het publiek toegankelijk te maken, heeft men er een schelpenpad aangelegd. Zonder stops kan het pad (met of tegen de klok in) in 30 minuten worden bewandeld. Om te genieten van de bijzondere schoonheid van dit zeer gevarieerde gebied zal toch zeker 30-60 minuten moeten worden bijgeteld.  
Hertenkamp3, WassenaarDe Hertenkamp wisselde enkele malen van eigenaar. In 1881 heeft Prins Frederik het landgoed verkocht aan Baron van Pallandt, de eigenaar van het naastgelegen landgoed Duinrell. Van Pallandt liet rond 1890 het duin afgraven en verkocht het zand voor de huizenbouw in Den Haag. Op het geëgaliseerde duinterrein werden eerst enige tijd groenten geteeld. Later is het in gebruik genomen voor de bollenteelt. Deze bollenteelt liet zich niet meer verenigen met de bescherming als waterwingebied en in 1999 werd hiermee gestopt. In 2002 is het gebied heringericht en sinds die tijd is langzaam maar gestaag een natuurgebied ontstaan, waarin duin, bos en open, vochtig grasland afgewisseld wordt door droog grasland met hier en daar een groepje bomen. Ook de planten en de dieren die zich in een dergelijk, gevarieerd gebied thuis voelen zijn teruggekeerd. Zo kan je er orchideeen en teunisbloemen aantreffen, vlinders en padden, libellen en (boom)kikkers, reëen en ganzen, vleermuizen en ijsvogels. Het gebied moet nat en voedselarm blijven en daar wordt op beheerd, door elk jaar te maaien en af te voeren. Koniks doen de rest.
Het binnenduinlandschap van de Hertenkamp kan het beste worden beschreven als één groot biotopenmozaïek. De volgende landschapstypes of biotopen kunnen worden herkend.

Vanaf April 2019 zullen IVN gidsen wandelingen verzorgen in dit gebied.
Voor mensen die nog veel meer willen lezen over dit mooie gebied: kijk hier  >>>>