Cronesteyn

Normaal gesproken organiseren we als IVN werkgroep Cronesteyn in deze tijd van het jaar excursies over de ontluikende natuur, gaan we uilenballen pluizen, snoeien we met kinderen in het griend en gaan we met de takken hutten bouwen. Maar dat zit er dit jaar jammer genoeg niet in. Gelukkig leven we in digitale tijden. Met de IVN Routes App kan je tijdens een leuk ommetje de natuur en het landschap van Cronesteyn beleven. Er is een nieuwe route gemaakt van 1,1 km lang. Deze neemt je mee naar het prachtige daslook in het landgoedbos met leuke, interessante weetjes over de planten, dieren en het landschap in het voorjaar. De IVN Routes app is gratis te downloaden voor Android en iPhone.

Zoek dan naar een wandelroute in Leiden.  Deze route heet Daslookpad Cronesteyn 2021. De route is ook eerst te bekijken op www.ivn.nl/routes. Download de route en ga dan naar het startpunt. Veel plezier!

Polderpark Cronesteyn is met zo’n 90 ha het grootste park van Leiden en het heeft een rijke geschiedenis. Het is een afwisselend gebied met onder meer weiden, moerastuin, reigerbos en waterspeeltuin. Dit alles maakt dat in Cronesteyn heel veel soorten planten en dieren leven. Het is dus een perfect gebied om de natuur te  beleven!
De IVN werkgroep Cronesteyn draagt er graag aan bij te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de rijkdom van park Cronesteyn kunnen ervaren en beleven. Deze werkgroep verzorgt het hele jaar door daarom allerlei activiteiten en excursies voor jong en oud.
Zo vindt in de winter een wintervogelexcursie plaats en wordt een winterpad uitgezet. In het vroege voorjaar wordt een knoppentocht gelopen en wat later een bloesemtocht. ’s Zomers worden rondleidingen door de moerastuin gedaan, vinden er nachtvlinder- en vleermuizenexcursies plaats en wordt het leven in de slootjes onderzocht. In het najaar zijn er rondleidingen over bessen, zaden en paddenstoelen en wordt er voor de kleine beestjes gebouwd (insectenhotels). Verder vinden er verspreid over het jaar lezingen over de geschiedenis van Cronesteyn plaats, worden braakballen uitgeplozen, wordt er naar kleine beestjes gespeurd en zijn er diverse vogelrondleidingen. Daarnaast worden meermaals natuurwandelingen met groepen mensen met een specifieke zorgvraag georganiseerd; deze worden Biowalking genoemd.

Wil je meer informatie over Polderpark Cronesteyn? Zie dan:
Cronesteyn (onder Natuurgebieden) en Stichting Groen Cronesteyn

Voor informatie over de activiteiten en excursies in Cronesteyn, zie de activiteiten.
En wil je meewerken in onze actieve werkgroep? Stuur dan een mailtje naar ivnleiden@hotmail.com