Landgoed Dordwijk

Landgoed Dordwijk

Waarschijnlijk is dit landgoed omstreeks 1635 gesticht; een buitenplaats voor welgestelden die de stad wilden ontvluchten. De laatste adellijke eigenaar, ene jhr. Van de Wall Repelaer, verkocht Dordwijk aan de gemeente Dordrecht. Thans is dit landgoed in handen van particuliere eigenaren, verenigd in de Stichting Het Bos van Repelaer. Vanaf 1995 zijn veel herstelwerkzaamheden verricht op dit sfeervolle, historische landgoed, dat onder architectuur van Zocher is aangelegd. Kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl zijn o.a. de kronkelende paden en wateren, het gebruik van zogenaamde zichtassen en een hertenwei.

De oranjerie is eveneens in oude glorie hersteld en oude paden zijn weer blootgelegd. Heel bijzonder is de "Victorian Kitchen Garden", waar op ambachtelijke wijze oude groenten- en fruitrassen en kruiden worden verbouwd. Enkele voorbeelden zijn: pompoen, snijbiet, zwarte moerbei, artisjok, meikers, vijg en tijm.

Dit landgoed is normaal niet voor publiek toegankelijk. Alleen met IVN kunt U maandelijks (op de tweede zaterdag) gratis op excursie over dit landgoed, met uitleg over natuur en cultuur. Maar let op: er geldt een maximum van twintig personen, dus aanmelden is verplicht. Dit kan bij mevr. Elly den Hartog, telefoon 078 6166780 of zoals in de dag- of weekbladen staat vermeld. Het is ook mogelijk voor een groep een excursie aan te vragen, tegen vergoeding. Meer informatie eveneens bij Elly den Hartog.

Landgoed Dordwijk is niet beschikbaar als locatie voor een trouwreportage, aanvragen hiervoor worden door de eigenaren niet gehonoreerd.

Ervaring heeft geleerd dat deze aktiviteit botst met de kleinschaligheid en het privé-karakter van het landgoed.

Video van een excursie op Landgoed Dordwijk