Park Merwestein

Park Merwestein is het oudste stadspark van Dordrecht. Het oorspronkelijke landgoed Merwestein is in 1885 als stadspark in handen gekomen van de gemeente Dordrecht. Het park heeft vier toegangspoorten. Deze moeten elke dag geopend en gesloten worden. Tot in de Tweede Wereldoorlog heeft er in het park een villa gestaan. Deze is echter toen totaal verwoest door een bombardement. Op de plaats van de villa staat het monument, genaamd “de levensboom”, van de Dordtse beeldhouwer Hans Petrie, ter nagedachtenis hiervan. In het park bevinden zich ook enkele herdenkingsbomen voor mensen die in de oorlog in het verzet hebben gezeten.

Bijzonder is het hertenkamp, waar een flinke roedel damherten loopt. Dit is ook een van de redenen dat dit park ‘s avonds gesloten moet worden. Het tuinmanshuis is nog oorspronkelijk.

Er zijn diverse soorten bomen in het park, zoals esdoorns, kastanjes en eiken. Bij de hoofdingang aan de Vrieseweg staan enkele Japanse notenbomen (ginkgo’s) en de moerascipres. Op de plaats waar vroeger een fontein heeft gestaan is er nu een vijver met lavendel. Ook is daar een zakdoekjesboom te zien, die na de bloei vol met mooie witte zakdoeken hangt. De mammoetboom, of wel boksboom, dankt zijn laatste naam aan het feit dat men de stam kan indrukken alsof het een kussen is. Verder een vleugelnoot, een bijzonder mooie boom die het waard is om eens nader te bekijken.

Het achterste deel van het park, dat grenst aan de Hallincqlaan, is het Bos van Staring. Daar bloeien in het voorjaar de stinzenplanten. Er is ook een heidetuin, waar een bijzondere haagbeuk is te vinden. In de heestervakken staat ook een vijg.

Het Park Merwestein is dus zeer de moeite van een wandeling waard, hetzij met familie of kennissen, maar ook met een gids. Het park is zeer rolstoelvriendelijk.

Park Merwestein