Viersprong De Elzen

Aan de rand van de stad Dordrecht ligt dit rond 1990 aangelegde bos, dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het bos is bedoeld als recreatiegebied voor Dordtenaren, maar ook als productiebos. Dit laatste is nog te zien aan veel in rechte lijnen dicht op elkaar staande bomen. Volgens plan van Staatsbosbeheer is het bos intussen veel spannender gemaakt en meer natuurlijk en gevarieerd. Doordat er meer open plekken ontstaan zijn hebben er meer soorten planten/bomen een kans te ontstaan,  goed  voor de biodiversiteit.

Ook zijn er meer kronkelende paden aangelegd, onder het motto “van saai naar fraai”. Met wat geluk kun je een ree of vos waarnemen. Ook leven er veel soorten vogels in het Elzenbos zoals nachtegalen, mezen, putters en zwartkop. Waarmee zeker niet alle soorten genoemd zijn.Het speelbos voor de jeugd is ook vernieuwd.

Tijdens de maandelijkse excursies (iedere derde zaterdag) is er steeds een ander thema, waarbij de deelnemers actief betrokken worden, zoals het speuren naar paddenstoelen, sporen, vlinders, het overleven van planten in de winter, gallen, vroege bloeiers, waterleven. De excursies zijn ook geschikt voor niet al te jonge kinderen. Ook de historie krijgt aandacht. Zo slaat de naam van het bos “De Elzen” niet op de bomensoort die hier wel voorkomt, maar op de talrijke kreken. Een verrekijker meenemen is een aanrader. Vergeet ook niet om laarzen of waterdichte schoenen aan te doen, want vooral in de winter kan het blubberig zijn.

Parkeerplaats de Viersprong